Вече 18 години Доминик Баяр се грижи за изоставените деца у нас

85-годишна французойка е баба на десетки български деца. Вече 18 години Доминик Баяр се грижи за изоставените деца на България. За любовта, която се простира от Париж до Брацигово разказва екип на „Събуди се”.

Добре дошли в комплекса за деца, лишени от родителска грижа в град Брацигово. Семейство от повече от 70 деца с различни потребности на възраст между 6 и 20 години. И като във всички обикновени семейства и в това има баба, която всички обичат. 

Тя е баба от Париж, а нейното име е Доминик Баяр. Идва в България през 2000 г. и сърцето й остава у нас завинаги. Попада в Брацигово. Шокирана е обаче от мизерията, която е в домовете за деца. От този момент Доминик Баяр решава да помага на България и децата, лишени от родителска грижа. Работила е за повече от 20 домове в цяла България. 

Нейната първа внучка е Милена, израснала в един от домовете, на които Доминик помага. Днес тя й помага в добрите дела. А в сърцето на френската баба има място за много внуци. Казва, че най-голямото щастие е да бъде с децата.

В началото асоциацията на Доминик „Бон Мин” помага не само за подобряването на условията в домовете, но и за по-добро бъдеще за децата, напускащи институцията. От шест години в дома в Брацигово има проект за професионална квалификация - курсове по фризьорство и готварство. За децата, избрали да следват в университет, фондацията дава стипендии. 

Всяка година в дома в Брацигово идват доброволци от Франция - момичета и момчета, които по думите на Доминик спестяват през годината, за да могат лятото да посетят България.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.