Синоптиците предупреждават за застудяване

Жълт код за опасно време в Северозападна България. Синоптиците предупреждават, че поривите на вятъра може да достигнат до 80-100 километра в час.

Днес от северозапад навлиза студен въздух, който ще определя времето и във вторник. Първоначално валежите ще са от дъжд, а по-късно с падането на температурите преваляванията ще са и от сняг.

Снеговалежите на този етап са в планинските райони - Стара планина, Витоша, Рила и Пирин. Навръх Коледа ще усетим застудяването по-осезаемо със снеговалежи, макар и слаби в Западна, Южна и Североизточна България.

Снежната покривка по планините бавно се топи, но все още по по-високите места тя е значителна. В Стара планина в района на връх Ботев е около 50 сантиметра, във Витоша в района на Алеко – 30 сантиметра, в Рила – 20 сантиметра в Боровец, но на по-голяма надморска височина снегът е повече. В Пирин – 60-70 сантиметра на Бъндеришка поляна, а в Родопите – около 15 сантиметра на връх Рожен и около 35 сантиметра в Пампорово.

Валежите днес и утре са резултат от циклон и неговия студен атмосферен фронт. На Коледа ще вали сняг – повече в Южна и Източна България. След това валежите постепенно ще спират. Температурите ще паднат до 1-2 градуса дневна температура по Коледа. След това ще се повишат между двата празника с тенденция около Нова година отново да застудее. Засега се очертава да посрещнем последните дни на 2018 година и първите на 2019-та със слаби снеговалежи. Снежната покривка обаче ще е незначителна.

Въздухът тази сутрин е запрашен над нормите в София, Перник, Благоевград и Смолян. Концентрацията на фини прахови частици е около 1 път над допустимото.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.