Тя е била поискана от премиера Бойко Борисов

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов подаде оставка, съобщават от Министерския съвет. "След разговора, който проведохме при министър-председателя считам, че трябва да се поеме повече отговорност от тази, която беше в началото на седмицата, така че депозирах своята оставка и тя беше приета", каза Светослав Глосов, цитиран от БГНЕС.

„Лично аз мисля, че каквото съм могъл съм направил за тази агенция. Оставам с добри чувства и към екипа, с който досега съм работил, с екипа на МРРБ. Нищо лошо към премиера, напротив бил е справедлив, така че това е, повече няма какво да се каже”, заяви Глосов.

Преди това регионалният министър Петър Аврамова, каза че министър-председателят остро е разкритикувал и изразил своето недоволство от създадената организация по въвеждането на системата за електронните винетки и е поискал поемане на отговорност. „В тази връзка реакцията на инженер Глосов, председател на УС на АПИ, беше да депозира заявление за освобождаване от УС на АПИ. Ще работим незабавно да окомплектоваме УС на АПИ, така че да не се получат сътресения в работата й. Продължаваме работата по въвеждане на нови методи за закупуване”, подчерта Аврамова.

КАЗУСЪТ "ВИНЕТКИ”: Все още няма терминали по граничните пунктове

Поемането на отговорност започна още миналата седмица. За проблемите с винетките първо се извини правителството. Ден по-късно трима ресорни експерти бяха отстранени и след рокадите проблемите за шофьорите продължават.

По закон, след като си купим електронна винетка не е задължително да имаме разписка при проверка. На пътя автомобилите за тол контрол засичат по номера на колата дали сме платили пътна такса, но заради натрупалите се проблеми държавата даде гратисен период до 15-ти януари, в който шофьорите няма да бъдат глобявани, но трябва да купят винетка. От своя страна  омбудсманът Мая Манолова поиска удължаване на този срок.

„Българските граждани не са поле за експерименти”, каза тя.

Държавата обаче отговори:

„Няма причина да има водач на пътя, който не е закупил винетка по някаква техническа причина. Нека бъдем редовни и да спазваме закони”, каза регионалният министър.

Шефският пост в пътната агенция е един от най - ветровитите в държавата. През 2011 г. начело на агенцията застава Лазар Лазаров. Две години по-късно той е заместен от Стефан Чайков. През 2014 г. Лазаров се връща като шеф на агенцията. До 2016 година, когато постът заема Дончо Атанасов.  И така до от юни 2018 година, когато АПИ беше оглавена от Светослав Глосов.

До днес сутринта са подадени повече от 114 хил. електронни винетки за близо 8 млн. лв. Междувременно австрийската компания „Капш”, на която беше възложено изграждането на тол системата в България в свое становище обяви, че АПИ отговаря за техническата и търговската експлоатация на системата. Освен това са категорични, че системата е била тествана и е работила. Също така одобряват проверки от страна на МРРБ.

Оставката на шефа на АПИ е била поискана от премиера Бойко Борисов на среща в Министерски съвет с ръководството на агенцията и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за доклад относно винетките и тол системата. След разговора министър-председателят поискал от Глосов да се оттегли от поста си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.