Финансовите детайли между страните обаче все още не са уточнени

Правителството иска зелена светлина за изтребителите от Парламента. Кабинетът ще чака разрешение от депутатите четирима министри да преговорят първо със Съединените щати за бойни самолети F-16. Заради ограничения на американското законодателство не е ясно каква е цената, която предлагат производителите, но правителството иска Народното събрание да разреши "отклонение" от вече записаното в инвестиционния план - милиард и 800 милиона лева и срок до две години за доставка на първите бойни самолети. Според военния министър Красимир Каракачанов, вече е ясно, че срокът за доставка до 24 месеца няма да бъде спазен. 

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА МС И ИЗЯВЛЕНИЯТА СЛЕД НЕГО ВИЖТЕ ТУК

Оттук нататък правителството чака парламента да одобри започването на преговори със  Съединените щати. Очаква се и депутатите да разрешат отклоняването от предварително   планираните 1, 8 млрд. лева. Вече е сигурно, че доставката до 2 години ще се забави.

„Какви ще бъдат параметрите на отклонението по отношение на цената от предложената цена от САЩ, ние сме водили разговори тя да бъде коригирана. Дали ще се наложи и колко ще бъде отклонението, т.е. с колко млн. лв. ще бъде отклонението – това на този етап никой не може да ви отговори. Мен не ме е притискал никой. Аз не съм нито руския, нито американския човек. Аз съм министърът на отбраната и като такъв и по убеждение съм български националист”, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Военните са доволни, че процедурата за по-модерни военновъздушни сили не се е върнала назад.

„Модернизацията е крайно необходима. Всички сте запознати с проблемите, които имаме по поддръжката, експлоатация на вече застаряващата авиационна техника”, заяви командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков.

Думата обаче ще имат политиците, които са разколебани в подкрепата. В телевизионно интервю Валери Симеонов поиска нов конкурс за изтребители.

Според лидера на „Воля”, сделката за изтребителите е „най-грабителската и най-зловещата за България”.

„Никога воля няма да подкрепи какъвто и да е разход за ненужни железа, преди да се оправи здравеопазването, образованието и вътрешната сигурност”, каза Веселин Марешки.

Грубата парламентарна сметка след засега формулираните намерения: За стартиране на преговорите със САЩ за нов изтребител ще гласуват 95 депутати от ГЕРБ и 11 от ВМРО. Против са депутатите от БСП и ВОЛЯ. Разклатени са настроенията на патриотите, след като Валери Симеонов, сам за себе си, поиска нов конкурс. Подкрепата на „Атака” също е на кантар - според Волен Сидеров за бойни самолети ние плащаме най-много. За да бъде одобрено започването на преговорите са необходими 121 гласа „за”. Решаващи за ГЕРБ и ВМРО се очертават гласовете на Движението за права и свободи. Ако 25-мата депутати от ДПС подкрепят правителството, то депутатският сбор ще бъде 131. Казусът ще се гледа в пленарната зала в петък.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.