Това е първият български град, който печели престижната "титла"

Започва едно от най-големите творчески събития на Стария континент - Европейска столица на културата. Пловдив е първият български град, който носи "титлата", а до деня на официалното откриване остават само два дни. Подготовката тече, но се оказва, че не всички ремонти и проекти на събитието ще се случат преди неговото начало.     

„Срамота е, че не е направено преди Пловдив да стане Европейска столица на културата. Като са тръгнали да го правят, то трябва да се направи. След това ще изглежда по-добре”, каза англичанинът Ричард Стоукс.

ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА: Драконовски мерки за сигурност в Пловдив

„Всичко е започнато и не е довършено. Те не мислят, че сега, като ги докарат хората на този неоправен площад, каква реклама ще направят на града и как ще ги впечатлят с това едночасово събитие, при положение че, като тръгнеш по площада, ти виждаш, че всичко е порутено”, каза бившият член на фондация „Пловдив 2019“ Манол Пейков.

Това, че Пловдив ще е Европейска столица на културата. се знае още от 2014 г. Ремонтът на централния площад в града обаче започва едва през лятото на 2018 г. Според кмета Иван Тотев проблемът е в археологическите находки, които се откриват под площада.

Пловдив преди официалното обявяване на Европейска столица на културата

Някои от проектите, с които Пловдив печели правото да бъде Европейска столица на културата, също няма да се случат. Кино "Космос" ще посрещне първите гости на събитието в разрушен вид. Не е ясно кога ще започне и кога ще приключи ремонтът и дали ще бъде в рамките на годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата.

Проектът за остров Адата също не се развива по план. Трябвало да се изгради мост между острова и брега на реката. Една от пречките това да се случи е, че Адата е частна собственост.

Пред какви още проблеми е изправен Пловдив гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.