На откриването тази събота се очакват около 30 000 души

Драконовски мерки за сигурност и огромен интерес към откриването на Пловдив - Европейска столица на културата. На събитието тази събота се очакват около 30 000 души. Вече е готова 30-метровата кула, на която се предвижда да се проведат всички основни събития.

За откриването в събота на многоетажната сцена ще се качат около 1500 участници, а стотици прожектори и огромни екрани ще представят светлинно шоу с най-красивите и забележителности на древния град.

Ще бъдат изградени 23 контролно-пропускателни пункта, през които ще влизат зрителите. Екипи на жандармерията, специалните сили и специализирани отряди за борба с тероризма ще се включат в охраната на събитието. От МВР уверяват, че нямат притеснителни данни за тероризъм.

Пловдив преди официалното обявяване на Европейска столица на културата

Спектакълът „Ние сме всички цветове" ще постави началото на голямото събитие. Стотици изпълнители ще се качат на 30-метровата кула, осигуряваща видимост от 360 градуса. Сцената има 6 нива, но мерките за сигурност налагат да бъдат използвани само 5 от тях. А когато се качат участниците в спектакъла, уникалното съоръжение в сърцето на Пловдив ще тежи 200 тона.

„Предвидили сме програма през целия уикенд, ще може да гледате много групи, много концерти, изложби. Призовавам всички гости на спектакъла, ако могат, да дойдат по-рано на самото събитие, за да могат да заемат хубави позиции за гледане на самия спектакъл”, заяви Кирил Велчев – директор на фондация „Пловдив 2019”.

На крак ще бъдат вдигнати  десетки полицаи, които ще проверяват всеки, който ще присъства на откриването.

„Няма да се допускат лица, които са с огнестрелно оръжие и други средства, които биха могли да наранят или застрашат здравето и живота на всички участващи в това мероприятие. Имаме зони, в които ще имаме повече от 5 медицински екипа и пожарни автомобили в случай, че се наложи”, заяви комисар Атанас Илков - директор на ОД на МВР Пловдив.

Затвориха ключов булевард в Пловдив

От 12:00 часа на обяд в събота централната част на Пловдив ще бъде блокирана и автомобили няма да се допускат. За да не се създава транспортен хаос, ще има три  буферни зони за паркиране. Всички водачи ще могат да ползват местата за паркиране безплатно. В целия град продължават последните приготовления. В голяма част от хотелите вече има недостиг на места.

„Има конкретни дати, които са доста по-специални за Пловдив 2019, като даже за някои от тези дати лично аз смятам, че легловата база за града ще бъде недостатъчна да поеме туристите, които ще дойдат”, заяви Светлозар Колев – мениджър на хотелски комплекс.

Разкопан остава централният площад в града, който е в ремонт, но от общината уверяват, че са готови за голямото събитие.

„Това е огромен успех за Пловдив, огромен успех, културна столица е нещо, което е без аналог. Този хейт, който ни залива постоянно, някой път може да си изкривиш представата за града, но реално не е така. Реално пловдивчани горят с проекта Пловдив 2019 и страшно много си обичат града и аз това го виждам и го усещам”, коментира кметът Иван Тотев.

Началото на спектакъла в събота ще даде  Теодосий Спасов. Ще участват над 200 кукери, 22-ма млади актьори, ансамбъл „Тракия“. Финалът на шоуто ще постави  Валя Балканска.

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.