Критиките му дойдоха в първия ден на румънското председателство

Председателят на Европейската комисия с остри критики към Румъния. Жан-Клод Юнкер призова политиците в Букурещ да загърбят вътрешните разпри, докато трае председателството на Евросъюза. Критиките на Юнкер дойдоха в първия ден на румънското председателство. Срещите  му в Букурещ насочиха прожекторите към политическото напрежение вътре в страната.

"Да, Европа е способна на компромис, но когато става въпрос за върховенство на закона, не може да има компромис. Но това, което е важно, е, че една амнистия би била крачка назад", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Жан-Клод Юнкер: Румъния трябва да се присъедини към Шенген (СНИМКИ)

Юнкер визира спорната съдебна реформа, която освобождава от отговорност редица политици, в това число и лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. Смята се, че всъщност той управлява страната. Румънският президент Клаус Йоханис, отявлен критик на правителството, също намекна за политическата нестабилност в Румъния.

"Снощи започнахме с едно културно събитие. Културата ни обединява, политиката не винаги. Но мисля, че ще докажем, че можем да владеем и политиката", заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис. 

РУМЪНИЯ НАЧЕЛО НА ЕС: Председателство под сянката на обтегнати отношения с Брюксел

Последва второ предупреждение от Юнкер. „Искам да кажа на румънските власти да прекратят вътрешните проблеми и спорове. Ако някой председателства Европейския съюз, е нужно да остави настрани вътрешнополитическите проблеми ", категоричен е Жан-Клод Юнкер.

Европейската комисия е подготвила редица законодателни инициативи, посочи Юнкер, като изрази пожелание повечето да бъдат завършени до изборите за Европейски парламент. Остават и тежките проблеми като бюджета и Brexit.

В четвъртък европейските лидери присъстваха на концерт в Румънския Атенеум, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск спази традицията и произнесе речта си изцяло на румънски. И този жест към домакините не мина без предупреждение.

"Само от вас зависи дали за Европа, румънската политика ще бъде добър пример, или ярък сигнал за тревога", допълни председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Докато траеше церемонията, отвън имаше протест. С прожектори демонстрантите изписаха "Искаме Европейски съюз, а социалдемократите искат Русия."

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.