Темата коментират Виктор Лилов и д-р Петко Величков

Бинарността в половата идентичност е повече социален феномен, отколкото биологически.  Това каза в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Виктор Лилов, представител на ЛГБТИ общността в България, който публикува във Facebook данните от изследване, показващо, че никой не може да се нарече 100% хетеросексуален.

„Изследването се занимава с реакцията на хора на показани видео кадри със сексуални актове между еднакви полове. Следена е реакцията на зеницата, защото нея човек трудно може да контролира. Проучването показва, че жените имат бисексуална природа”, поясни той.

Рекорден брой хора се събраха на гей парад в Тайван (ВИДЕО+СНИМКИ)

Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията (ОБЗОР)

Според психиатърът д-р Петко Величков обаче бинарността е биологичен феномен. Д-р Величков обясни още, че реакцията на зеницата е разработена като методика за проверка на достоверността на някои твърдения на изследваното лице.

"Оказва се, че тази методика дава доста фалшиви позитивни резултати, но не толкова драстично разминаване се получава с изследването на т.нар. детектор на лъжата. Така че те са близки. И двете са чувствителни. Зеничната реакция е по-чувствителна на емоционална тема, но фалшиво позитивен резултат може да даде, когато на хетеросексуален човек се представя хомосексуален стимул. Ако в неговата фантазия има други фактори, които също са със сексуална тематика, може да се получи друг резултат”, уточни той.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.