Осем от общо 12 конституционни съдии решиха, че документът е в разрез с основния закон

Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията. Осем от общо 12 конституционни съдии решиха, че документът е в разрез с основния закон. Аргументите им: Конституцията ни свързвала жените с раждане и акушерство, а конвенцията размивала границата между двата пола. А недоволни от решението на съдиите излязоха на протест.

След като Инстанбулската конвенция създаде изключително голямо напрежение между управляващи, опозиция и неправителствени организации, то вече е ясно, че нашата страна няма да я ратифицира. Зад решението, че конвенцията противоречи на Конституцията застанаха 8 конституционни съдии.  Четирима обаче са с особено мнение. 

В един от мотивите си, Конституционният съд казва, че въпреки безспорните си положителни страни, конвенцията е вътрешно противоречива. Как разчетоха решението на съда юристите?

КС: Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията

„Въпреки безспорните си положителни страни, Конвенцията е вътрешно противоречива”, пише в мотивите на съдиите.

Според конституционните съдии, дефинирането на социалния „пол” в конвенцията размива границите между мъжкия и женския пол. След месеци на дебати „за” и „против” конвенцията – юристи продължават да спорят.

„Ние тук сме един антиджендър оазис. Това е България. Хората решиха, че е митичен трети пол с неясна сексуалност”, обясни адвокат Йорданка Бекирска.

„Нашата Конституция, но и предишните три Конституции от 1879 г. стоят на разбирането, че „пол” е биологичният пол на лицето. Нашата система е изградена на това разбиране”, обясни проф. д-р Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

Затова според бившия конституционен съдия Пламен Киров, основният риск от приемането на конвенцията, е да се стигне до правен хаос.

„Тук се отива не само към промяна на Семейния кодекс и Закона за наследството, дори и Наказателния кодекс, защото той и в момента стои върху предположението, че определени престъпления са само срещу жени, например изнасилването”, каза още проф. д-р Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

„Това, че не я ратифицираме, дори да си изменим законодателството, означава, че ние няма да бъдем отговорни към никого, няма да даваме редовните доклади, няма да имаме външен мониторинг. Този висш стандарт, който се дължи на хората, няма как да го постигнем”, коментира адвокат Йорданка Бекирска.

Патриотите приветстваха решението на КС против Истанбулската конвенция

От Конституционния съд контрират: „Ако обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава неизпълним ангажимент”. Решението на съдиите излезе на фона на демонстрация под прозорците им.

„Ние сме доволни от решението, защото това искахме и това беше нашето усещане”, каза Биляна Симеонова от Гражданска инициатива против Истанбулската конвенция.

„Това е противоестествено ние да въвеждаме ново понятие „джендър”, което дори не разбираме. Естествено е да има мъже и жени”, на мнение е Йорданка Колева.

И все пак четирима от конституционните съдии подписаха отхвърлянето на конвенцията с особено мнение. Според Румен Ненков и Георги Ангелов „решението на Конституционния съд представлява „услуга” за политиците от всички цветове - предотвратява възможен конфликт в управляващата коалиция и съвпада с позицията на по-голямата част от парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Отговаряло и на обществената нагласа в момента.

Освен юристите, темата коментираха и политиците. До произнасянето на конституционните съдии се стигна, след като от ГЕРБ ги попитаха дали Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията. В началото на февруари с 75 подписа управляващите поискаха да чуят тълкуването на Истанбулската конвенция от Конституционния съд.

„ГЕРБ първи и единствени сезираха конституционните съдии”, обясни Александър Иванов, депутат от ГЕРБ.

Първи били и Патритотите. Те, защото поставили въпроса за Истанбулската конвенция на масата. Това направи преди месеци вицепремиерът Красимир Каракачанов пред колегите си в Министерския съвет.

Корнелия Нинова за Истанбулската конвенция: Разумът и правото победиха

„Два месеца ние обяснявахме колко изключително опасно явление е това”, обясни  Искрен Веселинов, депутат от „Обединените патриоти”.

Според Патриотите, с днешното си решение Конституционният съд затворил темата.

Ябълката на раздора се оказа понятието „социален пол”. И преди конвенцията да стигне до съда разделение за ратифицирането й имаше дори в управляващата коалиция. „Обединените патриоти” бяха срещу ратифицирането й от парламента, а ГЕРБ бяха „за”. Срещу конвенцията се обявиха тогава и депутатите на левицата, въпреки натиска от европейските социалисти. Сега БСП приветстваха решението.

„Радвам се, че разумът и правото победиха тези чужди интереси и това послушание, що се отнася до насилие над жени, деца и домашно насилие. Както до сега, ще продължим с всички сили да се борим - и законодателни, и политически”, закани се Корнелия Нинова, председател на БСП.

В момента 17 страни-членки на ЕС са ратифицирали Истанбулската конвенция.  Документът не е ратифициран в 11 държави, сред които е и нашата страна.  

Именно решението на Истанбулската конвенция беше и последната тема, която коментираха депутатите в кулоарите на парламента. От днес те вече са в лятна ваканция и така до 4-и септември, когато народните представители отново ще заемат местата си в пленарната зала.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортери: Деница Суруджийска, Мия Димитрова, Габриела Андреева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.