Според тях в случая съдиите са защитили националния интерес

Обединените патриоти приветстваха решението на Конституционния съд, че Истанбулската конвенция не съответства на българския основен закон. Според тях в случая КС е защитил националния интерес. 

Винаги сме изтъквали като мотив, че това е противоконституционно, днес думите ни се потвърдиха с решението на Конституционния съд и с интерес ще прочетем мотивите, коментира заместник-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов в парламента. По думите му един от мотивите против конвенцията е традиционното разбиране за пола, залегнало в българската конституция.

КС: Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията

Веселинов припомни, че патриотите първи са поставили въпроса за Истанбулската конвенция, след което са последвали бурни дебати в продължение на повече от два месеца. С това решение тази тема трябва да бъде категорично затворена и можем да се гордеем, че бяхме една от първите държави, които се възпротивиха срещу тази конвенция, коментира той.

Всяка трета жена в ЕС става обект на насилие

Попитан дали има вариант страницата да не бъде напълно затворена, ако се подобри преводът на конвенцията, Искрен Веселинов коментира, че нов превод би направил нещата още по-тежки, защото в голяма част от текстовете в момента джендър или социалният пол е "замазан" с думата пол. "Проблемите са изначални, те са опит да се наложи една ултра либерална идеологема, даже не идеология, в българския семеен и изобщо модел на половете, който, смятаме, че като патриоти си изпълнихме дълга и отхвърлихме категорично", добави той. 

Колегата му Станислав Станилов коментира, че това решение е в съответствие не само с българските обществени нагласи, но и с европейските. КС показа, че е мъдър, посочи той. Нямаме никакво съмнение след решението на КС, че някой ще посмее отново да повдига този въпрос, освен ако не се поддадат на някакъв европейски натиск, добави Станилов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.