Представители на Европа отново ни призоваха да ратифицираме Истанбулската конвенция

Всяка трета жена в Европейския съюз става обект на насилие. Това стана ясно на форум, посветен на насилието над жени в София.

Представители на Европа отново ни призоваха да ратифицираме Истанбулската конвенция.

30-годишната Катя е една от многото жертви на насилие. Крие лицето си, защото се страхува. Не иска да провокира агресията на бащата на детето си.

„Дойде един момент, в който разбрах, че бащата е взимал бързи кредити, започнаха да идват писма вкъщи и разбирам от приятели, че е оставил всичките си пари в казино”, разказва Катя.

След 6 години заедно започват проблемите.

НАСИЛИЕ НАД ЖЕНИ: На всеки 2 седмици една жена в България бива убита

„Прибира се вкъщи, започва да ми иска пари. Първоначално му давах, после спрях. И в моменти, в които отказвах да му давам пари, той ме удряше”, разказва Катя.

Жената е завела поредица от дела за заплаха за убийство, за попечителство над детето и за домашно насилие. Извадила е и ограничителна заповед. Тя обаче не помага. Преди месец бащата взима детето и отказва да го върне.

„Това беше 1 месец, в който детето беше отделено от мен, не посещаваше детска градина, когато се обаждах да го чуя, то плачеше”, разказва Катя.

В ситуацията на Катя са още хиляди жени. Не само у нас.

„Случи се и на мен. Беше преди много години. Беше на публично място. Никой не ми помогна. Липсата на реакция от страна на хората, които просто гледаха, беше също толкова ужасна, колкото и самото посегателство. Затова казвам - нека променим обществената нагласа, защото това не е нормално”, заяви Вера Йоурова, комисар по правосъдието, защитата на потребителите и равнопоставеност между половете.

Решението според еврокомисар Йоурова е приемането на Истанбулската конвенция, която да защити правата на жените.

„От дъното на душата си, аз вярвам, че тя може да промени ситуацията на жени и деца, които страдат от насилие”, заяви Вера Йоурова.

А Катя казва, че институциите не си вършат работата и че не могат да я защитят.

„Изключително много се страхувам. Той съсипва мен и психиката на детето ми. Най-болезнено ми е за психиката на детето ми”, заявява Катя.

Репортер: Габриела Андреева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.