Събитието привлече около 137 000 участници

Голям гей парад се проведе в Тайпе в събота. Около 137 000 души излязоха по улиците на тайванската столица, за да заявят подкрепата си за хомосексуалните бракове и равенството между половете в образованието, съобщава БТА. Според организаторите участниците в шествието са рекордно много за изминалите 16 години, откакто в Тайван се организират гей паради. През 2017 г. събитието събра 110 000 души от около 20 страни.

СНИМКИ ОТ ПАРАДА ВИЖТЕ ТУК

Тазгодишното шествие протече под мотото "Разкажи своята история, гласувай за равноправие" и имаше за цел да призове хората да се приберат по родните си градове за референдумите на 24 ноември по въпроса за правата на хомосексуалистите. Тогава, заедно с местните избори, в Тайван ще бъдат произведени 10 допитвания, включително две за равни права на гей двойките. Консерватори са инициирали три референдума за забрана на въвеждането на подобни неща.

В Тайван референдумите са правно обвързващи. През май миналата година Конституционният съд постанови, че Гражданският кодекс не може да забранява еднополовите съюзи и даде на парламента двегодишен срок да им предостави на гейовете равни права с тези на хетеросексуалните двойки. Преразглеждането на въпроса за равенството между браковете обаче не беше одобрено поради масова мобилизация на консервативната опозиция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.