След избора на концсионер е предвидена проверка от страна на ЕК

БСП сигнализира Европейската комисия за концесията на летище София. Според социалистите на бъдещия концесионер, който и да е той, се оказва държавна помощ, която е заложена в документацията на предстоящата концесия. Според тях договорът предвижда нито държавата, нито частно лице за следващите 35 години да построи второ летища в радиус от 100 км от София.

Отчуждаването на терени в обхвата на концесията - при необходимост за концесионера, ще се извършват за сметка на държавата, а разходите ще се приспадат като инвестиция по договора.

Правят одит на Летище София

Транспортният министър Росен Желязков опроверга твърденията на левицата за наличието на държвна помощ. Проверката от страна на Европейската комисия е предвидена, но след избора на концесионер. БСП изпращат и писмо до премиера Борисов, с което настояват той да спре концесията до произнасяне на Европейската комисия.  

„Тъй като и без това е спирана вече 4-5 пъти мислим, че няма да е вредно да се спре още един път до произнасяне на Комисията. След което, ако според Европейската комисия няма проблем, да продължава процедурата. Но според нас с аргументите, които имаме мислим, че има оказана държавна помощ и тая процедура трябва да бъде спряна незабавно”, каза депутатът от БСП Георги Свиленски.

До 31 януари ще се търси концесионер на Летище София

„Премиерът не може да спре концесията. Това, което искат БСП  е предвидено в самата процедура. Просто БСП казва, че трябва да се направи предварително, а ние казваме че сега ги няма параметрите, т.е на Комисията няма как да й дадем неща които ги няма на масата, докато не се произнесе комисията няма да има в сила влязъл договор”, каза транспортният министър Росен Желязков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.