Това става слез предупреждение на ЕК към България

МП предлага мерки за затягане на контрола по придобиване на българско гражданство. Проектът за промени на Закона за българското гражданство ще бъде обсъден на 30 януари т.г. от Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от МП. Част от мерките предвидени в законопроекта предвиждат да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Промените бяха лансирани часове след като се разбра, че Брюксел готви критичен доклад. В него България, заедно с Малта и Кипър, е порицана за схеми, които позволяват на богати чужди инвеститори да си куят гражданство. 

Ден преди документът да бъде публикуван, от правосъдното министерство обявиха, че предлагат промени в Закона за българското гражданство. С тях ще отпадне т.нар. "златна виза" за инвеститори. 

50 богаташи от други държави са станали българи по тази схема само за последните 5 години. Някои от тях дори не създали работни места, а само дарили ценни книжа.

„Именно за това смятаме, че тази разпоредба би следвало да отпадне, защото се установява, че реален бизнес не се развива”,каза  заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

ЕК с предупреждение към България заради гражданството срещу заплащане

Промените в проектозакона, изработен от Министерството на правосъдието в изпълнение на Програмата на правителството 2017 г. – 2020 г. и решението му за намаляване на административната тежест върху гражданите включват:

осъществяване на качествен контрол върху отговорните за предоставяне на българско гражданство институции, с оглед спазването на законовите процедури и срокове;

премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител;

опростяване на процедурите и подобряване на ефективността на процесите по даване на българско гражданство.

Предложението на работната група към Министерството на правосъдието за отпадане на възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции е изготвено на базата на анализ по отношение на прилагането на чл. 12а и чл.14 а от Закона за българско гражданство в сила от 2013 г. Данните показват, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж. В допълнение към датата на анализа в някои случаи на по-късен етап от производството е установено например, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини.

Работната група бе сформирана със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева на 15 февруари 2018 г. А за предприетите мерки от Министерството на правосъдието за повишаване на контрола и предотвратяване на възможни злоупотреби в процедурите по предоставяне на българско гражданство е уведомен и еврокомисарят на правосъдието, защита на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес