Референцията се съдържа в доклад, който излиза в сряда

Европейската комисия с предупреждение към България. Причината – издаването на гражданство срещу заплащане. Предупреждението се съдържа в цитиран от Ройтерс доклад, който се очаква да бъде публикуван в сряда. 

ЕК глоби Българския енергиен холдинг със 77 млн. евро

Според ЕК програмите в някои страни членки, които позволяват на богати чужденци да си купуват гражданство или жителство, могат да помогнат на организирани престъпни групи да проникнат в блока. Според анализа така се увеличава рискът от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на Европейския съюз, в които действат програми за продажба на гражданство. Други 20 държави пък продават право на престой.

И ако Малта и Кипър бяха на прицела на Брюксел, осебено след убийството на малтийската журналистка Куруана Галиция, разследвала такава схема, то България влиза в полезрението за първи път. Затова София се готви да затегне мерките, заяви пред NOVA вицепрезидентът Илияна Йотова. 

А от правосъдното министерство съобщиха за NOVA, че проектът за промени в Закона за българско гражданство ще бъде обсъден на 30 януари в Министерския съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.