Комисията наложи санкцията с мотив, че холдингът има господстващо положение

77 милиона евро глоба за Българския енергиен холдинг (БЕХ). Европейската комисия наложи санкцията с мотив, че холдингът има господстващо положение. Така е блокирал достъпът на конкурентни компании до ключова газова инфраструктура.

По думите на изпълнителния директор на БЕХ българският потребител не е бил ощетен по никакъв начин през тези години. Въпреки това Еврокомисията констатира, че монопол както на пазарите за газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България има. Страната ни ще има на разположение три месеца, за да заплати глобата.

Петкова за глобата на БЕХ: ЕК искаха да се приватизира „Булгартрансгаз”

Енергийният министър Теменужка Петкова уточни, че през последните осем години държавата и ЕК водят преговори за споразумение, което обаче не успели да постигнат, защото желанието на Комисията е било „на практика приватизиране на „Булгартрансгаз”.

Господстващо положение е ключовият мотив за солената санкция, която ЕК наложи на БЕХ и дъщерните му дружества „Булгартрансгаз” и „Булгаргаз”. Санкцията идва след жалба от българската компания „Овергаз” от 2011 г., че БЕХ и неговите подразделения не дават достъп до газопреносната мрежа на свои конкуренти.

„От 2015 г. водим активни преговори с ЕК, активни разговори в тази посока.  Нашата цел беше да успеем да постигнем споразумение”, коментира министър Петкова.

Енергийни експерти: Глобата за БЕХ можеше да е по-голяма

Споразумение обаче не се постигнало заради конкретно условие на ЕК, с което властта не можела да направи компромис.

„Трябва да е налице възможност „Булгартрансгаз” да бъде на практика приватизиран и в него да влезе чужд оператор, което според ЕК ще гарантира спазването на европейските правила”, уточни още Теменужка Петкова.

Според правителството обаче подобна стъпка крие сериозен риск.

„Това за българското правителство е червена линия, която ние не можем да прекрачим. Това е инфраструктура, пряко свързана с нашата енергийна сигурност. Инфраструктура, стратегическа за страната и пряко свързана с нашата национална сигурност”, заяви енергийният министър.

Според еврокомисарят по енергийните въпроси Марагрите Вестагер години наред българските потребители не са имали правото на избор на доставчик на природен газ. Според изпълнителния директор на БЕХ обаче за ощетяване на потребителя и дума не може да става.

„Ако някой смята, че има политическа отговорност, която трябва да понеса, аз съм готова”, заяви Теменужка Петкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.