Това бе неприемлив вариант за нас, заяви министърът

„От 2015 г. водим активни разговори с ЕК и целта ни беше да постигнем споразумение. За съжаление не успяхме да постигнем такова споразумение”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на извънредна пресконференция, след като стана ясно, че Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг”, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“  в размер на 77 068 000 евро. Причината - блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Жалбата беше заведена през 2011 г. от „Овергаз”.

През годините българската страна е отправила поредица от предложения на ЕК по темата, уточни министърът. „Те не бяха възприети от страна на ЕК. Основната причина беше становището на ЕК, че за да бъде постигнато такова споразумение, трябва да е налице възможност „Булгартрансгаз” да бъде на практика приватизиран и в него да влезе чужд оператор”, заяви Петкова.

„Приватизацията на българския газопреносен оператор беше неприемлив вариант за нас. Това е стратегическа инфраструктура, пряко свързана с националната сигурност и своеобразна „червена линия“, която не можем да прекрачим”, заяви Петкова.   

„Очаква се българската страна да получи официално уведомление за решението на ЕК, след което ще бъдат анализирани възможните следващи стъпки”, каза още енергийният министър.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.