Еврокомисията ни наложи санкция заради газов монопол

Европейската комисия наложи глоба от 77 милиона евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и неговите дъщерни дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Санкцията е заради жалба от българската компания "Овъргаз" от 2011 г., че БЕХ и неговите подразделения не дават достъп до газопреносната мрежа на свои конкуренти.

ЕК глоби групата БЕХ със 77 млн. евро за газов монопол

„Тази сума е лекият вариант, защото максималният размер на глобата можеше да бъде 300 млн. евро”, заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” енергийният експерт Васил Начев.

Санкцията е заради това, че нито един играч няма достъп до пазара, освен „Булгаргаз”. „Булгартрансгаз” пък не дава трасета на други играчи”, коментира той.

„Глобата за щастие е еднократна и не подлежи на обжалване. Тя е резултат от много тежки преговори”, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Петкова за глобата на БЕХ: Опитахме се да постигнем споразумение

„Възможно е да се отвори Кутията на Пандора, защото има правила, които дават възможност на други играчи, а такива има в Европа, да заявят определена претенция”, на мнение е той.

По думите на експертите плащането ще бъде трансферирано към „Булгаргаз” и „Булгартнасгаз”, а в тримесечен срок те трябва да внесат сумата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.