Матео Салвини заяви, че събира доказателства срещу екипажа на кораба "Сий уоч 3"

Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини заяви, че събира доказателства, за да се предприемат съдебни действия срещу екипажа на кораба "Сий уоч 3", който плава под холандски флаг, предаде БТА. Той каза това на фона на множащи се призиви 47-те мигранти, които се намират на кораба, да получат разрешение да слязат.

"Разполагаме с конкретни свидетелства, че капитанът и екипажът на "Сий уоч 3" са поставили в опасност живота на хората на борда, отказвайки да изпълнят точните указания, които им бяха дадени преди няколко дни да свалят тези хора на най-близкото пристанище, не в Италия!", написа в Туитър Салвини.

Италианският вицепремиер разкритикува сделка на ЕС за миграцията

"Доказателствата ще бъдат предадени на съдебните власти", допълни той и обвини капитана и екипажа в "престъпление и явно желание да използват тези имигранти в политическа битка".
Салвини, водач на крайната десница, отказа достъп до пристанищата на страната си за мигрантите, идващи предимно от Субсахарска Африка и спасени в Средиземно море преди седмица. Той подчерта, че въпросният кораб, който в крайна сметка хвърли котва близо до Сицилия, е можел да дебаркира преди това в Либия, Тунис или Малта.

"Министърът на вътрешните работи събира доказателства, за да се прецени дали е възможно да подаде жалба срещу екипажа на "Сий уоч" за подпомагане на незаконната имиграция", посочи ведомството му.

2241 мигранти са загинали в Средиземно море през 2018 г.

Италиански депутати успяха да се качат на кораба, въпреки официалната забрана. "Ще проверим положението на борда и продължаваме да настояваме на пътниците и екипажа да бъде позволено да слязат на сушата в съответствие с международното право", заяви депутатът от левицата Никола Фратояни.

Няколко неправителствени организации, включително "Спасете децата", призоваха Италия да позволи поне на 13-те непълнолетни на кораба да слязат.

Салвини, на свой ред, настоя Холандия и Германия да поемат отговорността за кораба, който се използва от германската организация "Сий уоч".

Холандският министър по въпросите на миграцията Марк Харберс заяви вчера, че страната му не е длъжна да намери решение, тъй като "Сий уоч 3" е действал по своя инициатива. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.