Министър Боил Банов и депутатът Елена Йончева - на разпит

Министърът на културата Боил Банов и червената депутатка Елена Йончева, вече са дали обяснения пред прокурори по аферата "Ало, Банов съм". Официално, обаче Йончева още не е подала сигнал до държавното обвинение за схемите, които цитира.

Банов: Ангел Ангелов не ме е изнудвал лице в лице

В парламента министърът коментира показанията, които е дал пред прокуратурата.

„Сега като ме питате неща и аз кажа, че не мога да отговарям, хората ще кажат, че съм се скрил. Знаете какви са правилата. След като има изведени обяснения, се влиза в друга процедура. Плашили са ме много. Проблемът е, че аз не се плаша. Оставка винаги мога да подам. Още веднага съм декларирал. Премиерът каза „Не, разясни, разкажи”", каза Банов.

 

Теч на информация по проекти за над 80 млн. лева - това била причината за заплахите към директора на агенция към образователното министерство Кирил Гератлиев. Това заяви пред NOVA самият Гератлиев. Като автор на заплахите той посочи Ангел Ангелов. Това е служителят, за когото министърът на културата Боил Банов твърди, че е направил записа по скандала „Ало, Банов съм". Самият Ангелов отрича категорично всички обвинения и заявява, че ще търси правата си в съда.

Заплахите срещу Гератлиев дошли в началото на декември. Шефът на Изпълнителната агенция „Наука и образование за интелигентен растеж“ към просветното министерство твърди, че те са му отправени от неговия подчинен Ангел Ангелов.

„Той нахлу в кабинета ми. Тонът му беше доста заплашителен. Беше не само към мен, а към цялата програма и изпълнителна агенция. Очевидно бяха нарушени някои негови интереси. Споменати бяха и два проекта. Бяха дадени като пример, че те не са финансирани”, обясни Гератлиев. И допълни, че общата им стойност била над 83 млн лева.

ЗАПЛАХИ И СПУКАНИ ГУМИ: Ангелов от аферата „Ало, Банов съм” се заканвал на държавен служител?

Гератлиев твърди, че заплахите дошли, след като разбрал за теч на информация по проектите и отстранил Ангелов от участие в тях.

Всичко това обаче Ангелов отрича категорично. В позиция до NOVA той твърди, че Гератлиев използва създалата се ситуация, за да се представи за жертва. Според Ангелов шефът му си позволявал да упражнява психически тормоз и така принуждавал служителите си да напускат.

Ангелов е подал жалба за тормоз от страна на Гератлиев в края на декември. Заради нея шефът му бил извикан в „Националната полиция”. Според Ангелов точно след този разпит Гератлиев започнал да го свързва с посегателство върху колата му.

Пред NOVA за първи път скандалът за Ларгото коментира и Иво Костов, за когото се твърди, че е поел управлението на фирма, основана от Ангел Ангелов.

Според министър Банов двамата работели в схема за злоупотреба с европроекти. Иво Костов подчерта, че хората, които разпространявали обвинения срещу него и Ангелов нямали абсолютно никакви доказателства. Самият той не бил служител на министерството, а в качеството си на експерт по европроекти многократно бил задавал неудобни въпроси. колкото до замесването на неговото име около казуса - Костов заяви, че е „изкуствено пришит“

ГЕРБ и БСП в остър сблъсък заради Ларгото (ВИДЕО)

Междувременно политическата размяна на реплики между БСП и ГЕРБ по аферата „Ало, Банов съм” продължава.

В ефира на „Здравей, България” депутатът от левицата Александър Симов заяви, че партията вярва на източника, предоставил записа.

„От Банов разбрахме, че четири години е бил изнудван със запис от преди три”, коментира Симов.

„Според мен рекетьорската група е БСП”, заяви от своя страна народният представител от ГЕРБ Маноил Манев. Той изрази надежда, че ще бъде проверена цялата кариера на Ангел Ангелов, защото можело да се окаже, че е нает на работа по времето на Сергей Станишев.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.