Лекарите, които са подписали диагнозата, са спазили заповед на съда

Слепи по документи карат луксозни коли в Плевенско. Двама братя от Долни Дъбник шофират, а притежават ТЕЛК за слепота и 100% чужда помощ. По следите на този случай тръгна репортерът на TrafficNews.bg и NOVA Тина Ивайлова.

Братята се казват Горан Станев и Станьо Маринов и са известни на правосъдието и отпреди. Въпреки че по документи са слепи, имат влезли в сила актове  и присъди за шофиране на автомобил без шофьорски книжки. А свидетелство за правоуправление нямат заради диагнозите си.

„Не твърдим, че документите им са фалшиви. Има си разследващи органи, сезирали сме плевенската полиция, отдел "Икономическа полиция", спецпрокуратурата работи по този случая. Според кадрите обаче тези хора не се нуждаят от 100% чужда помощ. Имат някакво заболяване, но не е такова”, коментира репортерът Тина Ивайлова

 „Автомобилите са на тяхно име. Имат много съставени актове”.

„Братята са известни по едно мегадело за пране на пари. Те двамата, майка им, баща им и сестра им са осъдени на общо 41 години на 2 инстанции. Преди дни майката бе ескортирана в Сливенския затвор, ще лежи 8 години”, обясни Ивайлова.

По думите й майката е осъдена за измами над чужденки, извършени между 2009-2013 г. „Измамите са общо 212. Това дело е за 3 измами за 4 милиона лева. Мамила ги е, че ще им развали черна магия, ще ги избави от проклятието на близките им”, разказа Тина Ивайлова.

„Никога в живота си не съм карал сам, винаги някой е бил до мен. Нито аз, нито брат ми сме го правили”, заяви един от братята.

Оказва се, че лекарите от ТЕЛК комисията в Плевен, които са сложили подписа си под твърдението, че двамата братя са незрящи, твърдят, че са го направили заради решение на Административния съд в София. По думите им те са били възмутени от съдебното решение, но са били длъжни да се съобразят с него, защото в противен случай, могат да бъдат подведени под наказателна отговорност заради неизпълнение на решение на съда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.