Посланиците на 29-те държави членки подписаха Протокола за присъединяване

Историческа стъпка по пътя на Македония към членството в НАТО. Посланиците на 29-те държави членки подписаха Протокола за присъединяване на западната ни съседка към Алианса. С това започна и последната фаза от процеса по приемането й. 

ЕС ще подкрепи преговорите на Македония за членство

Документът трябваше да бъде одобрен от всички страни членки, включително и от Гърция. Именно властите в Атина досега блокираха членството на Скопие в НАТО заради спора за името на бившата югославска република. След подписването на историческото споразумение от Преспа, и тази пречка беше преодоляна.

"Това е само първата стъпка. Пътят нататък няма да бъде лесен, той ще бъде истинско предизвикателство", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Изпълнен съм с емоция. Това беше дълго пътуване. Изпълняваме обещанието си към нашите предци. Това е резултат от работата на много поколения и специално на усилията на Зоран Заев и Алексис Ципрас, които доказаха, че невъзможното е възможно", заяви външният инистър на Македония Никола Димитров.

Той отправи специални благодарности към българския премиер Бойко Борисов за неговата подкрепа към страната, както и относно Договора за добросъседство, улеснил пътя на Македония в тази посока.

"За Македония НАТО представлява семейство, което прави света по-мирен и по-добър", допълни Димитров.

Преди десетилетие НАТО беше готова за така наречения тогава Биг МАК - Македония, Албания и Хърватия, които бяха дали заявка за членство в отбранителния клуб. И ако Албания и Хърватска се присъединиха с редовна процедура, то Скопие загуби десетилетие в изчистване на спора за името си, заради което на пътя й се беше изпречила Атина.

За наблюдатели и стратези присъединяването на Македония към Алианса я изтръгва от зоната на влияние на Москва и под руско влияние остава само Сърбия.

Очакванията са до края на годината Скопие да седне на масата на НАТО ефективно. Дотогава се предвижда да приключи процедурата по ратифицирането на споразумението от всички страни членки.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.