Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на X-тият юбилеен конгрес на КТ „Подкрепа”

10% по високи доходи през 2020 г. Това гарантира премиерът Бойко Борисов пред синдикатите от КТ „Подкрепа” по време на тържествен конгрес по случай 30-тата годишнина от създаването на синдиката. По думите на премиера парите щели да дойдат от засилената борба с контрабандата. Според синдиката е време трудът да бъде оценяван подобаващо.

„Аз съм убеден, че догодина минимум 10% ще се вдигнат доходите. Години наред ние рекламирахме, че България е добро място за инвестиции, защото е евтина работната ръка. Е, това ни изигра лоша шега и дойде време, в което трябва да повишаваме доходите” ,каза министър-председателят  Бойко Борисов.  

„Политици тук ще ви говорят как вчера излезе прогнозата очаквания растеж в ЕС за следващата година и България е в петицата. Гордея се, хубаво е. Как обаче разпределяме този растеж? Това е по-важният въпрос, защото в България, както на много други места по света, 1 1% разпределя помежду си 90% от това, което сме произвели. Категорично не е справедливо”, заяви президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Премиерът отбеляза още, че за първи път износът на България към Германия е повече от вноса. "Сега е моментът тази инерция да се удвои, утрои, за да ги настигаме, защото тези разлики и парадокси в заплащането в различните сфери са факт. Двата синдиката са един много добър коректив не само на правителството, а и на синдикатите. Всички заедно сме убедени, че за да се повишат доходите, трябва да бъдат по-мощни икономиките. Колкото е по-мощна икономиката, толкова по-добре. Затова и ние кандидатстваме за чакалнята на еврозоната - това гарантира да не сме във втората скорост на Европа", заяви Борисов.

"Имаме шанса и трябва да бъдем разумни и умни да продължим да повишаваме доходите, ръста на икономиката и инвестициите", каза още той и припомни, че още в първия ден на този мандат управляващите са заявили, че учителските заплати ще се увеличат и го изпълняват. „Никога толкова пари не са давани за училища, за да бъдат приведени в нормален вид“, добави той.

"Вдигането на заплатите е неизбежно. При дефицита на работна ръка пазарът го изисква", обяви на форума и министърът на финансите Владислав Горанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.