Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията на откриването на гражданския диалог „Европа в нашия дом“

"Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето. Тази секторна политика има най-голямо отношение към бъдещия просперитет на България. По тема „образование“ е важно да има консенсус между всички политически партии и институции". Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на гражданския диалог „Европа в нашия дом“. Откриващото събитие се проведе днес във Велико Търново. В рамките на гражданския диалог "Европа в нашия дом" ще бъдат дискутирани националните и местните политики в сферата на образованието. На вниманието на обществеността ще бъде представено развитието на различните населени места в съответния регион и как европейската солидарност е допринесла за това.

Цветан Цветанов изтъкна, че една от основните цели на платформата „Европа в нашия дом“ е да покаже какви ангажименти са изпълнени от правителството по време на двете години от началото на управленския мандат, акцент на който е именно образованието. „Министерството на образованието разработи механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. Въз основа на него над 30 000 деца бяха върнати отново в класните стаи и ще получат възможността да имат равен старт в живота със своите връстници. Важно е тук да се отбележи и отличната координация между всички институции, без която този механизъм трудно щеше да има такъв успех“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите му ключово за развитието на образованието в България е осигуряването на достойни възнаграждения на учителите. „Ние сме поели ангажимент до края на управленския мандат през 2021 г. учителските заплати да бъдат увеличени двойно. Предвидените инвестиции за това са в рамките на 1,380 млрд. лв.“, каза още Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че европейските избори през май ще бъдат ключови за бъдещето на Европа. „Ние трябва ясно да заявим, че искаме да останем част от силна и обединена Европа, чиято солидарност носи развитие и модернизация на българските региони. Всеки един човек трябва да знае какви са ползите от членството ни в ЕС. За 2018 и 2019 г. 500 български училища се модернизират, като отпуснатите средства по ОП „Региони в растеж“ за образователна инфраструктура са над 700 млн. лв.“, посочи Цветанов. Той благодари на образователния министър Красимир Вълчев и на представителите на местната власт в България, които са в непрекъснат контакт с МОН и заедно търсят решение на проблемите. Председателят на ПГ на ГЕРБ призова участниците във всички граждански диалози в страна да се възползват максимално от тази платформа и да обменят мнения и идеи, защото както в образованието, така и във всяка друга сфера – връзката между гражданите и институциите е най-важна.

"Виждат се първите резултати от политиката на правителството през последните две години за подобряване на образованието. За да продължат, трябва последователни и систематични усилия, които само ГЕРБ може да осигури. Това е първата политическа сила, която осъзна, че образованието е в основата на всички позитивни процеси в едно общество и предприе конкретни мерки за повишаване на качеството му." Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на първото събитие от платформата на ГЕРБ за граждански диалог „Европа в нашия дом“.

„Качественото образование е шансът на България да бъде развита, технологична държава, а младите й хора да са в крак с времето. Затова в рамките на Сдружението „Образование България 2030“ проследяваме тенденциите в образованието, информираме българското общество за проблемите и развитията в сферата, популяризираме добри практики и се застъпваме за системни политики и устойчива промяна на образователната среда. Това е уникална по рода си мрежа, обединяваща големи бизнес компании, хора от системата на образованието и членове на гражданското общество в името на по-качественото образование у нас“, допълни Ева Майдел, която е инициатор и съосновател на Сдружението „Образование България 2030“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.