Депутатите изслушаха шефовете на службите и главния прокурор за случая

Великобритания ще проверява дали Емилиян Гебрев е отровен с „Новичок”. Това стана ясно след изслушването в Комисията за контрол на службите към НС на главния прокурор Сотир Цацаров и шефовете на службите по казуса.

Службите са успели да установят всичко свързано с престоя на Сергей Федтов в България – маршрут, настаняване, срещи и разговори. От тях обаче не установили дали той е свързан с отравянето на Емилиян Гебрев. Засега единствената връзка оставала съвпадение във времето. Какви може да са мотивите за престъплението все още се търси.

Маринов: Установени са лицата, с които Гебрев е вечерял в ресторанта

България е издала европейска заповед за разследване. Британските служби е заемат със случая „Гебрев”. 

„Единственият начин да установим дали това е или не е „Новичок” могат да кажат само британските власти. На британските органи са пратени всички резултати от изследвания., включително тези от Финаландия”, каза главният прокурор.

Това, което е сигурно за момента е, че Гебрев не е жертва на хранително отравяне. Въпреки това някои депутати изразиха съмнение и поискаха повече информация. 

„Тук въпросът е каква храна ядем и какво кафе консумираме и тези отрови дали ги няма и в нашите храни . За вас това означава повсеместен проблем с храната в България или че един човек е умишлено отровен – не искам да всявам паника”, каза депутатът от „Атака” Десислав Чуколов.

„Ние разследване опит за убийство, а руколата е само версия. Не твърдим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне. Следователно ние разследваме опит за убийство, а що се отнася до руколата – това е само версията  проверена докрай и е отхвърлена”, каза  Цацаров.

Депутатите изслушват шефовете на службите и главния прокурор за случая "Гебрев"

След руколата е обсъдена и ситуацията с руския агент Сергей Федотов и посещенията му в България. Пряка връзка с отравянето на Гебрев все още не е доказана.

Тепърва се установяват и други руснаци, приятели и партньори на Емилиян Гебрев, с които той имал срещи непосредствено преди опита за убийство.  Ще се иска и цялата информация за оръжейните сделки на Гебрев за периода около отравянето.

„Към момента на отравянето Гебрев е бил на вечеря със свои приятели и партньори – от какъв произход – руски и полски . Мотивите трябва да с търсят към момента на осъществяването му , т.е. в събития, които са били към 2015 г. и може би малко преди тях”, обясни Сотир Цацаров.

А  по-рано през деня президентът Румен Радев се срещна с главния прокурор, шефът на ДАНС и вътрешния министър.  Те са го информирали за работата на службите по случая "Гебрев" и за преводите от държавната петролна компания на Венецуела към сметка в българска банка. От президентството уточниха, че инициативата е била от страна на представителите на разследващите и правоохранителните органи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.