Президентът въведе мярката заради стената по границата с Мексико

Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение на границата с Мексико и почти веднага след това подписа официалния документ, който се изисква в такивва случаи. Дотук се стигна, след като Конгресът не му отпусна исканите 5,7 млрд. долара за строеж на стена по граничната бразда. Мярката предизвика гняв и критики. А политици и от Демократическата, и от Републиканската партии обвиниха Тръмп в злоупотреба с власт.  

Анализатор: Тръмп може да построи стената с Мексико

С въвеждането на извънредно положение държавният глава заобиколи Конгреса и сега ще може да вземе пари от военния бюджет, за да построи стената. 

Тръмп ще обяви национално извънредно положение

"Ще подпиша национално извънредно положение за стената по границата. Подписвано е много пъти преди и от други президенти. Рядко е било проблем. Подписват го и никой не го интересува. Дори и за много по-маловажни неща", каза президентът на САЩ.

Той предприе тази мярка, след като законодателите отказаха да му дадат пари, за да изпълни предизборното си обещание за стената. Първоначално Тръмп твърдеше, че Мексико ще плати за изграждането на съоръжението.

Ексшеф на кампанията на Тръмп лъгал прокурори по разследване срещу президента

"Говорим за нашествие в тази страна от наркотици, трафиканти на хора, всякакви видове преспъпници и банди...", заяви Доналд Тръмп.

"Първо, това което се случва на границата не е извънредна ситуация, а хуманитарно предизвикателство", каза Нанси Пелоси - председател на Камарата на представителите.

Тръмп: Проучваме всички варианти за Венецуела

Демократите обвиниха Тръмп, че действа в противоречие с конституцията като заобикаля Конгреса. Действията му предизвикаха гнева дори и на неговата партия.

Отказът на Конгреса да отпусне пари за основното предизборно обещание на Тръмп доведе до най-дългото в историята на Съединените щати - спиране на работата на Федералното правителство за цели 35 дни.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.