Никой не трябва да етнизира престъпността, каза още депутатът по повод на убийството в Кюстендил

"БСП натисна червеното копче и лиши 2 млн. българи извън ЕС от правото да гласуват за ЕП. Нито една дума за това фундаметално право, а само за вдигане на прага за преференциите. А ние от ДПС очаквахме, че това ще е проблем", заяви в „Здравей, България“ зам.- председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.  "Не очаквахме абсолютната нечувствителност на обществото за приоритетността на проблемите. Ако това за част от обществото е проблем, очаквахме, че за цялото общество ще бъде проблем лишаването на  2 млн. български граждани от правото да гласуват. Никой, освен ДПС, в пленарна зала не взе отношение по този въпрос”, каза още той.

Цонев коментира и евентуалното вето, което може да наложи президентът Румен Радев на приетите промените в Изборния кодекс. "Ако президентът наложи вето, се надявам да вземе отношение и по въпроса затова, че 2 млн. български граждани са лишени от правото да гласуват, както и че други български граждани са лишени от правото да си говорят на майчин език”, каза Йордан Цонев.

"Позицията на ДПС по въпроса за преференциите е последователна още от въвеждането им. Ние смятаме, че това не е мажоритарен елемент и смятаме, че този праг е нечестен.", коментира Цонев промените в Изборния кодекс. 

Парламентът одобри окончателно новите изборни правила (ОБОБЩЕНИЕ)

Цонев коментира и подозренията за задкулисни договорки, които изрази БСП. „Чета днес в решенията на пленума на БСП, че имало задкулисни договорки в интерес на някои партии. Колко задкулисно е да направиш консултация в парламента в стаята на ДПС, между Цветанов и шефа на правната комисия Данаил Кирилов и ръководството на ПГ на ДПС пред очите на всички журналисти. Говорихме за уседналостта. Основната тема на разговора беше машинното гласуване. Ние казахме, че ДПС няма да подкрепи нито едно от предложенията, ако не бъде прието машинното гласуване да бъде прието изцяло, при това без хартия”, уточни депутатът.

Йордан Цонев потвърди позицията на партията, че докато не се създадат условия за смяна на модела на управление, ДПС не вижда полза от предсрочни парламентарни избори. „Според нас трябва да се замени моделът на аритметичните мнозинства с този на програмните мнозинства”, заяви депутатът.

РОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ: Провал, ако не изчезнат гетата

По повод на вчерашния масов бой в Кюстендил, който завърши с убийството на 35-годишен мъж депутатът беше категоричен, че никой не трябва да етнизира престъпността.  „Не може да говориш за цяла една общност като автор на престъпни деяния. Отделни членове, които са хванати, трябва да бъдат наказвани. В много от случаите ние виждаме как ВМРО се възползва от това и етнизира проблема и се питаме дали цената да вкарат един евродепутат няма да подпали етническата черга на България”, коментира депутатът.  

По думите му за решаването на проблема с гетата са необходими комплексни мерки и политика на държавата. „Но не е добре при минус 10 градуса да изкараш багерите и да оставиш деца на улицата. Не смятам, че това е решаване на ромския проблем”, каза още Йордан Цонев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес