В цялата страна ще се проведат възпоменателни церемонии

146 години от гибелта на Васил Левски. В цялата страна ще се проведат възпоменателни церемонии.

Президентът ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски в столицата. Церемонията ще се състои от 18.00 ч. За целта ще бъдат предприети специални мерки за сигурност, а хората ще бъдат пропускани през три пункта - откъм  улица "Обороще", откъм булевард "Дондуков" и откъм улица "Панайот Волов". Желаещите да поднесат цветя ще могат да го правят в рамките на целия ден, с изключение на късния следобед. 

 

В памет на Левски: Ученици поднесоха цвета на Паметника на Апостола в София

Историците спорят за това дали Апостола е убит от Османската власт на 18 или 19 февруари по нов стил. Затова и в двата дни има официални събития.

В понеделник стотици гости и граждани на Карлово се събраха в родния град на Левски, за да почетат паметта му. На церемонията беше и вицепрезидентът Илияна Йотова. Пред почетните роти на Карловския гарнизон с тържествен ритуал беше донесено знамето на Карловския революционен комитет. Възпоменателната церемония за гибелта на Левски завърши със заря.

С шествие - поклонение годишнината от смъртта на Левски беше отбелязана и в София. Членове на Националния фронт за спасение на България и граждани поднесоха цветя пред паметника на Апостола и тръгнаха към паметната плоча в църквата "Света Петка". С минута мълчание и възрожденски песни съвременните политически патриоти напомниха, че Левски е оставил на страната ни идеала за демокрация, чиста и свята република.

Всяко дете днес знае и почита Васил Левски. От дома, от класната стая и от неделното училище. Дали ще го наричаме светец, апостол или с някое от десетките имена, които сам си е давал - важно е делото му.

Отказва да се титулува и един от учителите пред паметника.

В този ден всички са оставили егото си настрана. Както Васил Левски - за неговата демократска република.

Живите му родственици са сред нас и идеалите му не са загубени. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.