Две момчета решиха да върнат интереса на младите към българската история

Две момчета решиха да върнат интереса на младите към българската история. Марио и Иван от Френската гимназия превръщат хобито си в професия, създавайки Facebook страницата "Българска история", която започна да генерира хиляди последователи. По този начин те предизвикаха интереса на преподавателка от Луковит, където изнесоха импровизиран урок.

"Учениците просто ни слушаха, което беше иронично, защото повечето момчета бяха една глава над Иван. За нас беше много повече притеснение, отколкото удоволствие. Оттогава до ден днешен сме посетили над 250 училища", казаха момчетата пред камерата на "Събуди се".

Най-честите въпроси към тях от страна на децата, са свързани с липсата на дебат.

„Къси разкази”: По стъпките на един морски вълк (ВИДЕО)

"Образователната система не създава тази смелост, критично мислене, любознателност, всеки от се притеснява. Идеята не е да ги изпитваме, а да видят млади хора, за които историята е нещо важно и им е помогнала в живота", обясниха Марио и Иван.

По думите им, най-важното за децата е да извлекат добродетели и качества от историята, вниквайки в значението на мисли на различни исторически личности.

"Трудът, постоянството, желанието за интелектуално развитие са формулировката за успех в живота и се опитваме това да обясним на децата", добавиха двете момчета.

„Къси разкази”: Кой озвучаваше филмите през 80-те и 90-те години?

Двамата обясниха, че в един урок трябва да има видеосъдържание, освен да изнесат уроците пред децата, а това ги е накарало допълнително да се развиват в тази сфера.

"Идеята е чрез тези видеа историята да стане по-интересна, защото е по-трудно за учителите и на децата. Решихме да вземем този начин, който децата са свикнали да виждат от геймплея на игрите да го пренесем и в класните стаи", споделиха още те.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.