Живяла е 43 години с епилепсия

Жена от Пловдив, която от години е със 100% инвалидност, почина, докато чака близо година за преосвидетелстване в ТЕЛК. Заради тромавата бюрократична процедура и дългите срокове за обжалване, близките са решени да съдят България в Страсбург.

Мима Тотева 43 години живее с епилепсия. През март миналата година жената за поред път се явява пред ТЕЛК- Пловдив. И решението е 98%, без чуждо подпомагане. Експертите този път преценяват, че тя може да се грижи сама за себе си и променят медицинското заключение.

„Човек, който е имал по малки 11 припадъка на ден и почти всяка седмица големи припадъци. Като ви казвам големи припадъци, говоря с пяна на уста, губене на съзнание, падане по всяко място и по всяко време. А без придружител тя не можеше да се оправя сама, защото за нея животът е придружителят”, коментира Румяна Георгиева, сестра на починалата.

„Сигурно е оздравяла от епилепсията след 43 години. Така го разбирам аз. Повече от гавра. Това не е гавра. Това е... Нямам думи... Това е подигравка с всички такива болни хора. Оставиха я със 120лв. пенсия през цялото време и я убиха отвсякъде. 170лв. й е токът. Чакаш, докато умреш”, каза още Румяна Георгиева.

Неподвижна жена издъхва преди да дочака домашно посещение от ТЕЛК

Освен това пенсията й от 300 е намалена на 120 лева. Сестра й, която също е пенсионерка, се принудила да започне работа, за да се издържат и двете. Още през март решението на местния ТЕЛК е обжалвано в Националната лекарска комисия в София. Уверили я, че в началото на декември ще излязат със становище. Близо година такова няма, а докато чака, сестра й починала.

"Тя обжалва в НЕЛК. Но в нашата система нямаме данни да е върнато досието за ново разглеждане или колегите в НЕЛК да са взели становище. Обжалват хора, да. Има много обжалвани решения”, коментира д-р Райна Ангелова, началник на ТЕЛК-Пловдив.

Многократните ни опити да получим коментар от Националната експертна лекарска комисия в София удариха на камък.  Екипът на NOVA научи, че след последните промени в наредбата, която орязва инвалидните пенсии, са затрупани с жалби. Това е причината някои от решенията на НЕЛК в момента да се бавят близо година. През това време обаче някои от пациентите не успяват да дочакат да получат медицинската си експертиза.

Най-абсурдното е, че телковото решение на Мима ще бъде издадено посмъртно, защото така гласи законът. Затова роднините й настояват, за да няма повече абсурдни и да има промяна в работата на комисиите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.