Екипи на полицията ще има на изходите на големите градове и по основните пътни артерии

Тол полицията - в акция. От днес глобяват шофьорите без винетка и без присъствието на пътни полицаи. В деня, в който стотици хиляди българи тръгват на път за националния празник 3 март, за първи път се прилага и новата мярка за движението на камионите.

Заради предстоящите почивни дни КАТ предприемат специални действия за контрол на трафика. Екипи на полицията ще бъдат разположени на изходите на големите градове и по основните пътни артерии в цялата страна.

Във втората серия от почивни дни: Къде се очаква интензивен трафик?

На местата, където се образуват задръствания, движението ще бъде подпомагано от полицейските екипи. От днес ще бъде приложена за първи път и новата мярка за самоконтрол на шофьорите на тирове за спазването на забраната за движение. Това ще стане на две отсечки - по пътя Калотина - София и на АМ „Марица” в посока към АМ „Тракия”.

В петък от 16 до 20 ч. камионите трябва да спрат да се движат, както и на 4 март, понеделник, от 14 до 20 ч. Нарушителите на забраната ще бъдат глобявани с 300 лв. Книжката им ще се отнема за 1 месец, заедно с регистрацията на превозното средство. А за кола без винетка вече може да се плаща компенсаторна такса на място. Ако не я платим в срок до 14 дни, тя се превръща в глоба от 300 лв. за леки коли и 1800 лв. за камиони. Ако шофираме с валидна хартиена винетка, инспекторите могат да ни спрат само за справка.

„Заради предстоящия празник е създадена организация за подпомагане на движението. В следобедните часове, на територията на цялата страна, ще бъдат отпуснати допълнително екипи на Пътна полиция, които да регулират трафика. Във връзка с честването на националния ни празник се очаква затруднено движение в центъра на София, както и в района на връх Шипка. Водачите, които ще преминават през тези места, е необходимо да се запознаят с временните ограничения и забрани", каза в ефира на „Здравей, България” инспектор Петър Соколов от „Пътна полиция”- ГДНП. Той допълни, че санкцията за нарушителите е глоба от 300 лв., отнемане на книжката, както и спиране на превозното средство от движение за срок от 1 месец.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.