Всяка година половин милион руски туристи идват в България, отчете руският премиер

Русия обмисля варианти за облекчаване на визовия режим. Новината идва от София след двудневната визита на руския министър- председател.

Дмитрий Медведев обяви, че годишно над половин милион руски туристи идват на нашето Черноморие, а много от  руснаците имали и имоти в България. Специална комисия щяла да се занимава именно с решаването на визовите въпроси.

Борисов и Медведев откриват Българо-руски бизнес форум

Премиерът Борисов и руският му колега се споразумяха да насърчават туризма между  двете държави. България щяла да проучи възможността и за евентуално субсидиране на чартърни полети и рекламни кампании, каквато практика имало в Турция.

„Ние реализираме един доста голям проект, който предвижда улесняване на визовия режим за туристите от различни страни. Обсъдихме комуникацията между градовете ни, между морските пристанища- това е много важно, особено във времето когато съседите ни не спят”, заяви Дмитрий Медведев.

„Не бива пак да се делим като нация на русофили и русофоби, нека си гледаме нашите български интереси. Снощи с кмета на Бургас и колегата Медведев говорихме за ферибота Бургас- Новороссийск”, заяви премиерът Борисов.

За последните пет години 56 милиона българи са посетили Русия. "Много от присъстващите тук знаят, че и Русия има какво да предложи, както и традиционни места, където хората могат да получат незабравими впечатления", каза руският премиер. 

Руският премиер изтъкна, че Русия се стреми да подобри обслужването и да развива инфраструктурата си. В Русия е започнала и работа международна кооперация, която трябва да облекчава визовия режим. Скоро ще започнат да се издават и електронни визи, каза Медведев. 

Според него Русия заема първо място по национални паркове в света, което развива много екологичния туризъм в страната му. Историческият туризъм също заема съществено място в Русия. Медведев и Борисов вчера са обсъдили възможностите за подобряване на комуникацията между българските и руските градове, съобщи Медведев. Според него това ще допринесе и за повишаване на туристическия поток между двете страни. "Туризмът е особено икономическо направление, вид бизнес. Всеки, който може да поднесе интересен туристически продукт, ще се окаже печеливш", изтъкна Дмитрий Медведев.

Медведев обясни, че с премиера Борисов са обсъждали различни проекти за развитие на културен туризъм между отделни градове, обсъдени са и възможности за подобряване на съвместните авиопревози между двете страни. 

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА МЕДВЕДЕВ У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.