Според компанията това е най-новата и усъвършенствана модификация на изтребителя

Американският концерн "Локхийд Мартин", който произвежда изтребителя от четвърто поколение F-16 Блок 70, представи самолета и неговите възможности в Пловдив. Според компанията това е най-новата и усъвършенствана модификация на изтребителя, на който се спря и българското правителство, стъпвайки на стратегическото сътрудничество и пълния пакет способности, съобщава БТА. 

F-16 е успешен боен самолет, но модификацията Блок 70 е напълно ново поколение бойна техника, каза Джон Нилсън - директор комуникации за Европа, Индия и Израел. По думите му над 3000 машини F-16 се използват успешно в бойни операции и големият интерес към него, в това число и към новите версии, означава, че те ще бъдат използвани най-малко до 2045 година.

Нилсън посочи, че технологията за производство на F-16 Блок 70 е съвместима с тази на F-22 и F-35 и според него "ако България закупи тази техника тя ще има възможност да се възползва и от достиженията и на тези модели". 

Изпращаме предложение до САЩ за доставка на нови изтребители

До момента са произведени над 4600 самолета F-16 в 139 версии за 28 страни. Отделно са модернизирани, структурно или в областта на авиониката, вече 1000 използвани машини. Досега на F-16 има регистрирани над 400 000 излитания и участието им в битки не е подобрено до този момент. 

Концернът има голяма поръчка от Бахрейн, което наложи изграждането на нова производствена мощност в Гринвийл, Южна Каролина и където ще се произвежда модификацията Блок 70, каза Джим Робинсън - директор бизнес развитие за F-16 и военен пилот. Той уточни, че има и заявка от Словакия и очаква до сделка да се стигне и с България. 

Ако през юни-юли тази година правителствата на България и САЩ стигнат до договореност, българската поръчка ще започне да се изпълнява през 2023 година, коментира Джим Робинсън. Относно самия самолет той каза, че е с по-добра авионика, по-добри системи за насочване и за безопасност, с което надгражда доказалите се безупречни характеристики на F-16. 

F-16 Блок 70 има 12000 летателни часа продължителност на живот и 8000 часа сервизен живот, което го прави много по-лесен за поддържане, твърди Робинсън. "Към този момент за България се коментират 8 изтребителя, като цената включва, освен машините, оръжейните системи въздух-въздух и въздух-земя, подготовката на персонала и механиците, както и цялата инфраструктура за използването на самолетите", добави Джим Робинсън. В зависимост от нивото на подготовката на пилотите, за преквалификацията им ще бъдат необходими 9 месеца и още 3 месеца ще обучават за инструктори за останалите си колеги. Подготовката на млади пилоти е с времетраене до 2 години. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.