Страната може да получи близо 1 млрд. евро от своите партньори от еврозоната по схемата за облекчаване на дълга

Министрите от еврозоната в понеделник забавиха облекчаването на дълга на Гърция, защото правителството не успя да осъществи обещаните реформи по време на мащабния спасителен план, който приключи миналата година, заявиха официални представители, цитирани от БГНЕС.

Гърция излезе от третата и последна международна спасителна операция през август - повратна точка в напредъка си след катастрофата, която обхвана страната по време на финансовата криза.

Гръцкото правителство все още не успява да довърши правилата за несъстоятелност при жилищата, които в Гърция породиха страхове за семейства, застрашени от налагане на забрана за достъп до дома си.

Гърция прие държавен бюджет с излишък за 2019 г.

Европейските служители обаче омаловажиха забавянето, тъй като не искат да подновят спомените си за дълговата криза в еврозоната, която почти унищожи единната европейска валута.

"Твърде рано е да се реши официално за изплащането на средствата днес", заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси преди срещата на еврогрупата на финансовите министри от еврозоната.

"Сигналът, даден на пазарите, е решаващ, посланието на днешната Еврогрупа ще бъде и трябва да бъде положително", добави той.

Мерките за облекчаване на дълга са предимно печалби от Европейската централна банка (ЕЦБ) и други централни банки на ЕС от гръцките държавни облигации по време на спасителния период.

Гърция може да получи малко по-малко от един милиард евро от своите партньори от еврозоната по схемата за облекчаване на дълга.

Забавянето идва, когато Гърция поставя началото на 10-годишната емисия на облигации, първата от годината на дълговата криза в страната – 2010 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.