Освен това световни медии прогнозират и по-широки политически и икономически промени

Френският в. "Монд" привлича вниманието към похода в подкрепа на Брекзит, организиран от Найджъл Фараж, бивш лидер на ЮКИП (Партията за независимост на Обединеното кралство), която имаше водеща роля за успеха на референдума през 2016 г. за излизане на Великобритания от ЕС, като прави аналог с френското движение на "жълтите жилетки". "Ако Брекзитът не се състои, ще видим хората да излизат на улиците и да правят същото като тях", предупреждава Ричард Тайс, бизнесмен, близък до Фараж, цитиран от в. "Монд". 

Включилите се в похода на Фараж поддръжници на Брекзита наблюдават с голямо притеснение "окопната война" в британската Камара на общините, довела до подкрепа за удължаване на срока на Брекзита. Очаква се британската премиерка Тереза Мей да предложи на депутатите да гласуват за трети път за постигнатото споразумение с Брюксел. Тя заплашва също, че ако те го отхвърлят, ще поиска голямо увеличаване на срока за напускането на ЕС - което съдържа риска, че Брекзитът може никога да не се състои. Участващите в протеста в подкрепа на излизането от ЕС се чувстват предадени както от Лондон, така и от Брюксел, отбелязва в. "Монд".
През уикенда британското правителство правеше всичко по силите си, за да убеди депутатите в националния парламент да подкрепят постигнатото от Мей споразумение на гласуването, което може да се състои още утре, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия. Водят се рисковани преговори, особено от страна на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), но има ясни признаци, че премиерката отново опитва да наложи своя подход към Брекзита.

Тя може да си позволи това само заради решенията, приети от британските депутати във вторник и сряда миналата седмица. Те се противопоставиха на Брекзит без споразумение, подкрепиха удължаване на срока за преговорите и само два гласа не им стигнаха за поемане на контрола над процеса на напускане на ЕС. С това депутатите създадоха възможност за реализирането на множество възможности, включително много по-мек вариант на Брекзита и втори референдум. Премиерката залага, че депутатите от нейната партия ще се уплашат от тази нова несигурност достатъчно, че да подкрепят нейната позиция. Особени притеснения предизвиква фактът, че ЕС може да настои на участието на Великобритания в изборите за Европейски парламент в замяна на почти неизбежното удължаване на срока за преговорите. След седмици, в които без притеснения гласуваха против постигнатото от Мей споразумение с Брюксел, дори твърдите поддръжници на излизането на ЕС са подложени на натиск да не рискуват всичко - и част от този натиск идва от собствените им избиратели, а не от лидерите на Консервативната партия.
За мнозина депутати позицията на ДЮП ще бъде от решаващо значение, отбелязва "Гардиън".
Всичко това води до три извода. Първият: натискът от противниците на напускането на ЕС и поддръжниците на "мекия" Брекзит има ефект. Техните сили имат превес, те имат по-добри аргументи, по-устойчива подкрепа и в крайна сметка, по-голямо влияние.

Вторият извод е, че тези събития можеха да бъдат предвидени. Националното разделение по въпроса за Брекзита изискваше компромиси и правене на избори, особено по отношение на единния пазар и митническия съюз, които Лондон трябваше да се стреми да запази. Парламентът започва да възстановява баланса, който подходът на премиерката се стреми да унищожи.
Третият извод е, че всичко това ще продължи. Дори ако Мей успее да убеди депутатите да подкрепят споразумението с Брюксел, това няма да бъде краят: то се отнася до напускането на ЕС, но предстои да бъдат договорени бъдещите отношения. Фанатиците от нейната страна искат те да бъдат минимални, поддръжниците на единството на Великобритания се нуждаят от силни връзки. Процесът на Брекзита се проваля, преди всичко защото той е лоша идея и сега все повече хора го виждат. Независимо дали ще спечели гласуването, Мей е на път да загуби спора, подчертава в. "Гардиън", цитиран от БТА.

"Тези от нас, които винаги са смятали, че Брекзитът е лоша идея, сега би трябвало да са доволни. Но ние не сме, или поне аз не съм", пише Робърт Самюълсън, автор на статия във в. "Вашингтон пост". "Причината е очевидна. Много от нещата, които се страхувахме, се случиха или може да се случат. Още по-лошо е това, че последствията не са ограничени до границите на Великобритания", подчертава той.

Дори груба оценка на позициите на големите центрове за анализи във Вашингтон показва - не особено изненадващо - че повечето от тях смятат, че Великобритания е изправена пред мрачни икономически перспективи.
Макар че страните от ЕС също биха загубили известен износ към Великобритания, техните загуби биха били далеч по-малки от тези на британския износ към континента. Следователно те могат да бъдат компенсирани далеч по-лесно със засилване на износа към други страни, се казва в доклад на Института за международна икономика "Петерсън".

Британските загуби не са чисто теоретични - някои компании вече обявяват, че спират производството си във Великобритания, а банки преместват финансови активи от офиси в Лондон към континента. Има сериозни опасения, че Лондон ще загуби традиционната си позиция на водещ финансов център. В същото време хаосът, объркването и противоречията в усилията на британския парламент да намери стабилна политика за Брекзита вероятно подкопават сериозно доверието в политическата система на страната и способността й да привлича инвестиции.
По-големият и по-важен въпрос е за бъдещето на световната търговска система. Резултатите от Брекзита са само малка част от по-голям въпрос. Разпада ли се световната търговска система, изграждана през последния половин век? Или проблемите са просто временни? Историята очаква отговор, подчертава в. "Вашингтон пост".

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.