Говори Борислав Муеров, началник “Охранителна полиция” в СДВР

Как полицията се “подлюти” със спрей, докато се опитваше да спре протестиращи? За случая от събота разказа Борислав Муеров, началник “Охранителна полиция”в СДВР. Той увери, че пострадали граждани не е имало, а демонстрацията, провела се в центъра на София, била нерегламентирана. 

Според униформените протестиращите се държали вулгарно с пазителите на реда и с журналистите. В крайна сметка лютивият спрей бил използван, за да няма съприкосновение и употреба на сила от страна на полицаите. 

Според тях виновен за случилото се е оказал вятърът, защото мястото на протеста е усойно. Полицаите не го преценили и освен протестиращите, разплакали и себе си. Венислава се оказва напръскана с лютив спрей по време на протеста. Тя сподели, че е чувствала как цялото й лице гори.

При инцидента е нямало пострадали хора, заяви Радослав Стойнев от Специализираните полицейски сили. Проверката показала, че е имало ескалация на напрежението, затиснати полицаи и протестиращи и се наложило използване на лютив спрей. Вятърът се оказва виновен и за разплаканите полицаи

„В последствие веднага се обръща течението на вятъра и се получава и тази ситуация”, коментира Борислав Муеров, началник на „Охранителна полиция” към СДВР.

Вергил Христов е бил ръководител на полицейската операция тогава. Той е категоричен, че ситуацията се е развила много динамично.  „Заставам зад действията на служителите”, категоричен бе той.Лютивият спрей е „на въоръжение” в МВР от около година.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.