Маринов е на официално посещение в САЩ

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов се срещна със заместник-директора на "Сикрет Сървис" Уилям Калахан. Маринов е на официално посещение в САЩ. 

Младен Маринов се срещна с директора на ФБР

Снимка: МВР

В рамките на проведения диалог двамата обсъдиха развитието на двустранното сътрудничество в областта на противодействието на фалшифицирането на парични знаци и злоупотреби с електронни разплащателни инструменти. Те се договориха още да продължи техническата подкрепа за укрепване капацитета на ГДБОП, в това число и чрез обучения. Ще бъде засилено партньорството и по противодействие на престъпността в киберпространството.

Снимка: МВР

Двамата се обединиха около общата позиция, че ще продължат практиката на провеждане на съвместни разследвания и операции.  

След срещата с Уилям Калахан, българската делегация проведе работна среща със Службата за митническа и гранична охрана на САЩ.

Снимка: МВР

"През годините се радваме на много добро сътрудничество между двете страни в областта на граничната сигурност и борбата с тероризма. Имаме редовен информационен обмен и страхотно взаимодействие", заяви директорът на Службата за митническа и гранична охрана на САЩ комисар Кевин МакАлинън.

Министър Младен Маринов и домакинът дадоха висока оценка на постигнатия обмен на данни в реално време, на съвместните проекти и обмена на опит. Те изразиха задоволство от изключителното ниво на сътрудничество, основано на широка договорно-правна рамка и изразиха готовност то да продължи да се задълбочава.

Снимка: МВР

Българският вътрешен министър подчерта, че подписаните между двете страни споразумения се изпълняват на практика и дават реални резултати.

В рамките на разговорите бяха обсъдени предизвикателствата пред граничната сигурност на двете страни, миграционната ситуация, глобалните предизвикателства, произтичащи от международния тероризъм и чуждестранните бойци. Българското звено за обмен на резервациите данни за пътниците е едно от най-доброто в Европа. Високо ценим сътрудничеството ни в тази сфера и работим за това да получавате възможно най-добрата информация, посочиха домакините.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.