На срещата присъства и посланикът на Франция Ерик Льобедел

Негово Светейшество Български патриарх Неофит се срещна днес с френския историк Елен Карер д'Анкос и посланика на Франция Ерик Льобедел.

По време на срещата Елен Карер д'Анкос благодари за оказаната възможност - да се срещне с патриарх Неофит. Тя допълни, че за нея срещата означава много, тъй като самата тя изповядва православната вяра. На приема участие взеха Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод и дякон Ангел Ангелов.

Борисов, патриархът и главният мюфтия обсъдиха дълговете на вероизповеданията

Сред обсъжданите теми по време на срещата бяха съвременната ситуация в Европа, както и отношенията между Българската православна църква и другите традиционни вероизповедания в България. Според Всикопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай ние "се стараем да живеем в мир с всички хора, защото сме призвани да се трудим за него". Като пример той посочи история от неговата епархия, в която разказа за мюсюлманин построил параклис в чест на Майката Божия.

Предстоящото посещение на папа Франциск у нас също бе тема на срещата, като Светейшият патриарх изрази своите надежди, че бъдещата среща между него и папата ще премине в дух на разбирателство и добри взаимоотношения. Срещата завърши с взаимни благопожелания и задоволство от споделените мисли, както и надежда за бъдещи подобни поводи за разговори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.