От 2018 г. досега едно е огнището при домашни свине

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи на Африканска чума при диви свине в Община Алфатар, Област Добрич и в Община Тервел, Област Силистра. Изпитването на взетите проби от Националната референтна лаборатория в София потвърди наличие на вируса при три животни. Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 г.

За периода от 31 август 2018 г. до 20 март 2019 г. са потвърдени едно огнище при домашни свине в стопанство тип „заден двор“ в Област Варна и 27 положителни за Африканска чума диви свине в областите Силистра, Добрич и Варна. Последните са установени при диви прасета, открити при претърсване на регионите в резултат на изпълнение на заповеди на изпълнителния директор на БАБХ.

Продължава извършването на клинични прегледи и лабораторен контрол на заболяването в засегнатите и високорискови области Силистра, Добрич и Варна от първия случай на Африканска чума по свинете (АЧС) през 2018 г. до този момент. Съгласно Стратегията на Европейския съюз за АЧС са създадени инфектирана и буферна зони. Не спират дейностите по претърсване за болни животни или трупове на диви свине.

Нови случаи на заразени животни с бруцелоза в Кюстендилско

Домашните свине от ограничителните зони подлежат на завишен контрол чрез клинични прегледи и лабораторни изследвания. Позволява се движение на свине само между стопанства с високи мерки за биосигурност.

Агенцията ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. В трите области се провеждат регулярни заседания на областните и общинските епизоотични комисии.

БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.

Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук. Всичко за болестта вижте на: https://bit.ly/2u1pmTN.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.