Президентът удостои известния актьор с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий”

"С ролята си в „Осъдени души” Вие се превърнахте в посланик на нашата култура. За България Вие оставате верен приятел и блестящ творец." С тези думи президентът Румен Радев се обърна към известния полски актьор и общественик Ян Енглерт, когото удостои с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий”, предаде БГНЕС.

Президентът отбеляза, че глобалният свят ни предизвиква все повече да търсим корените си. Радев не пропусна да сподели своето удовлетворение от духовните и културни връзки, които имаме с Полша.

Проф. Ян Енглерт получи почетния плакет в знак на признание за неговия значим принос към съвременното изкуство и популяризирането на българската култура.

„Това е най-високото отличие, което получавам в живота си. Има нещо много вълнуващо в това, че го получавам не в страната, в която живея и работя, а именно в България. Контактите между нашите държави, изкуството, което развиваме според мен има второстепенно значение на фона на истинското приятелство между хората от нашите народи”, заяви проф. Ян Енглерт.

По-рано днес проф. Ян Енглерт получи почетното звание „Доктор хонорис кауза” на НАТФИЗ. 

Ян Енглерт беше отличен с „Доктор хонорис кауза” на НАТФИЗ (СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.