До преди няколко години размерите му намалявали постоянно

Голям ледник в Гренландия, който беше един от най-бързо топящите се в света, отново нараства, предупреждават от НАСА. Якобшоувън се свиваше с около 3 км през 2012 г. и изтъняваше с около 40 км годишно. От две години обаче той нараства с приблизително същия темп. Възможно е това да е временно, съобщава БТА.
 
Регистрираха необичайни нощни трусове в Антарктида

"Това беше изненада. Свикнали бяхме, че е неудържим", каза Джейсън Бокс от Датския геоложки институт, който не е участвал в изследването. Той уточни, че този ледник е "вероятно най-важният в Гренландия, защото освобождава най-много лед в Северното полукълбо".

Причина за промяната вероятно е естественото циклично охлаждане на водите в Северния Атлантически океан, каза ръководителят на изследването Ала Казендар от НАСА. Това съвпада с обръщането на северноатлантическата осцилация - естествено временно охлаждане и затопляне на части от океана - нещо като далечен братовчед на "Ел Ниньо". Водата в залива Диско, където Якобшоувън стига до океана, е с около 2 градуса по Целзий по-хладна, отколкото преди няколко години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.