Американска неправителствена организация остро осъди заплахите срещу журналисти и медиите в Сърбия

Американска неправителствена организация "Фрийдъм Хаус“ остро осъди заплахите срещу журналисти и медиите в Сърбия от страна на режима на президента Александър Вучич, съобщи БГНЕС.

"Изключително обезпокоително е, че има все повече заплахи срещу журналисти в Сърбия. Създава се една все по-опасна атмосфера за тях", каза пред "Гласът на Америка" директорът на отдела за изследване за Европа и Азия в "Фрийдъм Хаус“ Желка Чаки. Коментарът ѝ е по повод писмото на собственика на телевизия N1 "Адриа нюз". Компанията изпрати писмо до 130 международни и неправителствени организации, журналистически сдружения, включително и до Европейския съюз. "Адриа нюз" поиска защита за N1 и техните журналисти в Сърбия, които получават заплахи от висши държавни служители и правителствени чиновници от управляващата коалиция в Белград.

Протестиращи поискаха оставката на Вучич, Бърнабич и Гойкович

Чаки смята, че последните атаки срещу частната телевизия N1 са част от дългосрочната заплашителна кампания на властите в Белград. "Сръбските политици трябва да се въздържат и да не наричат журналистите "предатели" и "чужди агенти". Правителството е длъжно да защитава свободата на словото, а не да разпространява омраза срещу журналистите , които си вършат своята работа", каза още Чаки пред "Гласът на Америка".

В писмото си от "Адриа нюз" подчертават, че от 2014 г. N1 е под перманентен натиск от страна на най-висшите служители, включително и от страна на президента Вучич. Това е опит N1 да се представи като антисръбска, антиправителстевна и опозиционна телевизия. Срещу журналистите се отправят физически заплахи, наричат ги предатели и чужди агенти", се казва още в писмото, което е подписано от директора на N1 Югослав Чосич и от самия директор на "Адриа нюз" Ралф Метни. Двамата призовават "Фрийдъм Хаус“ да използва своите възможности за спиране на натиска и заплахите от страна на режима в Белград срещу N1 и независимите медии в Сърбия.

Вучич: Властите вече няма да допускат насилие по време на протестите

Основаната през 1941 година "Фрийдъм Хаус“ има за цел да подкрепя свободата и демокрацията по света. Най-известна е със своя годишен доклад "Свободата в света“, оценяващ степента на политически и граждански свободи в страните по света.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.