Вижте историите на наши сънародници, живеещи във Валенсия

В ефира на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” двама българи разказват за живота и работата извън родината. Стилиан и Венета се преместили във Валенсия в търсене на по-добър живот. Той е служител в IT центъра на ООН в испанския град. Днешната му работа е някогашното му хоби. Преди няколко години работи в чуждестранна IT компания в България. Но решава, че трябва да смени и за негова изненада го канят на работа във Валенсия.

"Галъп": Намалява желанието на младите да емигрират в чужбина

Венета пък сортира плодове. Графикът й на работа е строг. Труди се с часове и има по няколко минути почивка. Жената споделя, че безработицата у нас я е накарала да потърси спасение в чужбина, но е останала разочарована. Казва, че българските й колеги във Валенсия са дискриминирани. Печелели най-много по 750-800 евро на месец, а работели на пълна пара. Работодателите им обаче не признавали това. За месец февруари вписали пред властите, че Венета е работила едва 11 дни, за да я осигурят само на толкова. Тя не иска да разчита на социални помощи, но иска да й признават свършената работа, да я измерват в часове и да има сигурността, която смята, че е заслужила с труда си. Не знае езика и не познава испанските закони и за това не може да потърси правата си.

Според официалните данни българите, които търсят реализация в чужбина, са 1,3 милиона. По-голямата част от тях работят в Европа.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.