Във вторник британският премиер Тереза Мей обяви, че ще поиска второ отлагане на Brexit

"12 април е крайната дата за одобряване на споразумението. Ако Камарата на общините не се произнесе, няма да има отлагане макар и за кратко". Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. 

По думите му навременното решение на въпроса е необходимо за нормалното провеждане на евроизборите. „Ако няма споразумение не означава, че няма ангажименти. В Европейския съвет ще изслушаме Тереза Мей. Ще работим до последен момент да не се излезе без споразумение. Ако това се случи - шокът ще разтърси целия свят, който се базира на правила” допълни Юнкер.

Според него Обединеното кралство ще бъде засегнато повече от ЕС. Той смята, че Великобритания трябва да отговори на 3 въпроса - какво ще се случи с правата на гражданите, дали ще спази ангажиментите си и дали ще реши проблемът с Ирландия.

Към настоящия момент се очаква Обединеното кралство да напусне ЕС на 12 април 2019 г. Извънредно заседание на Европейския Съвет е насрочено за 10 април. Във вторник британският премиер Тереза Мей обяви, че ще поиска второ отлагане на Brexit.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.