Вижте какво помни Иван Киров за преговорите с похитителите

„Забравихте ли? Ние не сме... Преди точно 10 години и няколко дни, на 27-ми март 2009-та, беше отвлечен баща ми Киро Киров. След 17 дни преговори и платен откуп от 517 000 €, той за щастие беше освободен "невредим". "Невредим"... малко бит, дехидратиран, отслабнал 15 кг, не вкусил храна, с опасност за живота, тромб в крака и трайни физически и психически щети... "невредим"... 17 дни, в които живота на любим човек, буквално беше в ръцете ми”. Това написа сина на Киро Киров в социалните мрежи преди дни.

Киро Киров беше отвлечен на 27 март 2009 г. пред дома си в Банкя.  Нападат го  трима мъже, облечени като полицаи. Слагат  му белезници и го пребиват. После го натъпкват в багажника на джипа, с който пристигнали. Бизнесменът прекарва 17 дни в плен. Обитава тясно помещение с дюшек и малка химическа тоалетна. Похитителите му позволяват да пише на сина си, за да намери пари за освобождаването му. Искат 5 милиона лева откуп, но близките му плащат 517 000 евро. Три дни след предаването на подкупа Киров е освободен.

Следва мащабна акция срещу групата на „Наглите”. Арестувани са 28 души, но след двугодишен процес присъди получават само четирима. Ивайло Евтимов - Йожи, Прокопий Прокопиев - Културиста и  Даниел Димитров -Релето са осъдени на 18 години затвор, а Любомир Димитров - Гребеца получава 15.  Срещу тях са повдигнати 13 обвинения, 11 от които за отвличания. 

През 2017 след поправка в закона Йожи и Гребеца се обръщат към съда с молба за предсрочно освобождаване. Молбата им е одобрена, но така и не става факт заради последвалия публичен скандал.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.