Ще се проверяват шефовете на КОНПИ и Следствието, както и председателят на ВКС

След поредицата от представители на прокуратурата, съда и антикорупционната комисия, посочени като собственици на имоти, закупени при съмнителни сделки, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки.

Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев, терасата на триетажния му мезонет и финансите му ще се проверяват от НАП. Колегите на Георгиев от антикорупционната комисията няма да участват в проверката.

Те обаче ще се включат в друга – на директора на Следствието Борислав Сарафов и сина му. КОНПИ и НАП заедно ще търсят отговор на въпроса ясен ли е произходът на парите, с които е купен апартамент в „Бояна”.

Агентите на НАП влизат и в третата разпоредена проверка – на Лозан Панов. Те, заедно с Инспектората на ВСС, ще проверяват как две години преди да се оженят, съпругата му е купила апартамент на цени под пазарните.

„Всичко, което е в рамките на моите правомощия, съм направил”, категоричен бе обвинител номер 1.

Симеонов вкара Ангелкова в скандала с имотите (ОБЗОР)

В четвъртък сутрин премиерът Бойко Борисов призова проверяваните да се оттеглят. „Или незабавна оставка, или излизане в дълъг отпуск, докато не минат проверките, и то максимално прозрачни проверки”, категоричен бе министър-председателят.

 Първи на призива се отзова шефът на антикуропционната комисия Пламен Георгиев и излезе в отпуск. Той ще бъде проверяван заради терасата на триетажния си мезонет. В писмо до медиите Георгиев заяви, че винаги е спазвал високи морални принципи и не е извършил престъпление. А започналата проверка изтри точката, която той опита да сложи по темата преди дни. „Повече с тези компроматни глупости аз няма да се занимавам. Точка по въпроса”, отсече Георгиев във вторник. Точката обаче ще сложат агентите на НАП. Те трябва да направят данъчна проверка на семейството му и да установят има ли разминаване между приходи и разходи.

„На практика съм снел доверието от председателя на антикорупционната комисия. Много е важно правоохранителните органи, които следят за наличието и борбата с корупцията, да бъдат пример за чистота. И аз мисля, че вече започва един процес на очистване и оздравяване на тези органи”, коментира президентът Румен Радев.

Вторият проверяван е шефът на Следствието - Борислав Сарафов, заради имотите на 21-годишния му син, купени преди година в луксозен комплекс в „Бояна”. Цената на жилищата е над половин милион - пари и имоти, които Сарафов не е декларирал. Затова данъчните ще правят пълна ревизия на семейството, а законността на доходите ще се проверява от КОНПИ.

ГЕРБ пита Нинова: Предлагала ли е 30 млн. лв. на Миков?

„Ние в ГЕРБ сме създали стандарт. Когато има такива скандали, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Борислав Сарафов не отговори на обажданията ни и не получихме коментар от него. Разбрахме обаче, че от петък и той излиза в отпуск.

Третият проверяван е председателят на Върховния касационен съд - Лозан Панов - заради имотни сделка на настоящата му съпруга от 2013 г. Тогава тя купила жилище от фирма „Артекс” на цени под пазарните, показват медийни проверки. След заседанието на ВСС в четвъртък Панов заяви, че излизал „най-минатият човек”, защото не бил собственик на имота, а трябвало да се откаже да работи, като подаде оставка или излезе в отпуск.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.