Демонстрантите хвърлят по полицията запалителни бомби и димки

Обединената албанска опозиция свика национален протест с искания за оставката на премиера Еди Рама и създаването на преходно правителство, което да проведе предсрочни парламентарни избори.

Ситуацията пред сградата на правителството в албанската столица Тирана е напрегната. Голяма група протестиращи от обединената опозиция са пробили полицейския кордон, съобщават агенция МИА и БГНЕС. Демонстрантите хвърлят по полицията запалителни бомби и димки. Протестиращите са замеряли с черна боя и бутилки с машинно масло сградата на правителството.

Грабеж като от екшън филм край летището на Тирана

Ситуацията ескалира след речта на лидера на Демократическата партия Лулзим Баша, който поиска предсрочни парламентарни избори. „Тази вечер реката на суверенитета заобиколи острова от несправедливост, както никога досега. Днес ние сме повече от всякога, по-обединени от всякога, по-силни и по-решителни от всякога, срещу престъпността и корупцията. Основното ни искане е преходно правителство“, каза Баша.

По призив на Демократите, множеството се отправи към сградата на Парламента. Засега не е ясно дали протестиращите отново ще се върнат пред сградата на правителството. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.