Засилена охрана ще има пред храмовете и местата, на които ще има голямо струпване на хора

Засилени мерки за сигурност около църквите и манастирите у нас. В навечерието на Великден полицията и пожарната започнаха масови проверки в храмовете - спазени ли са правилата за безопасност и изискванията за евентуална реакция при инциденти. Очаква се хиляди вярващи да изпълнят храмовете в страната за Великден. При открити нарушения, санкциите са от 20 до 2 хиляди лева.

Последният голям пожар, който изпепелява почти напълно манастир у нас е от преди 9-години. Тогава искра от късо съединение в осветително тяло подпалва обителта в село Мулдава.  Изгаря напълно източното и част от северното крило на манастира.

„Изградихме на груб строеж изгорялото източно крило. Мазилки, инсталации и до тук спряхме, защото трябват още средства”, обясни сестра Юлита- игуменка на манастира“Света Петка“ в село Мулдава.

 За да няма повече опожарени храмове и да се предотвратят евентуални инциденти с вярващи по време на празниците, пожарникарите обхождат църквите и стриктно оглеждат помещенията.

Свещниците са едно от рисковите места. Подът и стените до тях трябва да са негорими и да няма в близост предмети.„Най-честите нарушения са ненавременно извършена техническа проверка напожарогасителите”, обясни старши инспектор Васил Димов, началник на пожарната в Пловдив.

Най-важно е пътищата за евакуация да са свободни при инцидент. В по-старите храмове вратите са отварят навътре, а не навън каквото е съвременното изискване за безопасност. А за да няма инциденти по време на великденската служба, отец Георги съветва всички да са търпеливи и толерантни. Сестра Юлита разказа за инцидент, при който в църквата „Света Неделя” се е запалила косата на жена, вследствие на допир със свещ.

По време на празниците около църквите в цялата страна ще има засилено присъствие на полицаи и пожарникари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.