Те ще бъдат раздадени на социално слаби хора

На Велики четвъртък хиляди православни християни изпълниха храмовете за литургия и маслосвет. В София 250 деца боядисаха хиляда яйца за социално слаби и пенсионери и така отговориха на три каузи.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Според православната църква, от Велики четвъртък води историята си преломяването на хляба и виното в тяло и кръв Христови. 

"На Велики четвъртък спомняме тайната вечеря на господа Исуса Христа. Там беше, този който  отдаде себе си за нашите прегрешения и ни направи Божии чада", каза Българският патриарх Неофит.

Само на този ден в годината се отслужва велик маслосвет. И както всеки ден, чудото на тайнството зависи от силата на вярата.

250 деца от столични училища и детски градини боядисаха 1000 яйца. За един час – инициативата е на омбудсмана и на Българската православна църква.

Идеята е децата да се научат да вярват в доброто и заедно да правят добро, защото  християнството е добро.

Боите са дарени от фирмата производител –  откакто разбрали, че в  неделното училище към столичния храм „Рождество Христово” ползват иконите от опаковките им за добра кауза. 

"Ние ги събираме, от тях правим истински икони върху дърво и картички, продаваме ги и парите  даряваме на онкоболни дечица. Това е детска кауза от деца за деца", каза преподавателят в неделното училище при храм "Рождество Христово" Велина Андонова. 

Наричат я „Спаси икона” и вече са помогнали на цяла дузина страдащи семейства. 

Докато 250 деца тръгват на поход за добри дела, още толкова възрастни и социално слаби българи се редят на опашка пред социалната кухня в двора на храма „Свети Свети Кирил и Методий”.

А днес ще могат да се подкрепят и с яйцата, които боядисаха децата на София. И не само на Велики 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.