Външното министерство на Русия определи присъдата като "политически мотивирана"

Рускинята Мария Бутина беше осъдена за шпионаж в Съединените щати. Според обвинението, с което съда се съгласи, Бутина се опитала да се инфилтрира в Националната оръжейна асоциация и да прокарва проруски гледни точки сред членовете на лобистката организация, пише Би Би Си. Бутина получи присъда от 18 месеца затвор, като вече е излежала половината, защото не беше освободена от ареста след задържането си и вече от 9 месеца е зад решетките.

Руски магистрати осъдиха норвежец на 14 години в лагер за шпионаж

Още при ареста и повдигането на обвинението към Мария Бутина, говорителя на Кремъл Дмитрий Песков ги нарече "неоснователни". Бутина обаче се призна за виновна и предпочете да сключи сделка с прокуратурата в САЩ, защото евентуална осъдителна присъда след съдебно дело щеше да й донесе много по-тежко наказание.

Прокурорите казаха, че Бутина им е предоставила важна информация за това от кой старши офицер е получавала инструкции за действията си. След като изтърпи определения срок в затвор, Мария Бутина ще бъде депортирана в Русия.

Външното министерство на Русия определи присъдата на Мария Бутина в САЩ като "политически мотивирана". В обръщение на министерството се казва, че Бутина е осъдена само защото е гражданка на Русия и това е "срамно петно върху съдебната система на САЩ".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.